Batarelov Vigilare ponovno osuđen za diskriminaciju i uznemiravanje gej ljudi

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

UDRUGA Dugine obitelji je priopćila kako je Županijski sud u Zagrebu prošli mjesec donio presudu kako je udruga Vigilare diskriminirala, poticala na diskriminaciju i uznemiravala LGBTIQ osobe i njihove obitelji. Presuda je donesena u slučaju tužbe koju je krajem prošle godine podnijela udruga Dugine obitelji. 

Sud je utvrdio da je Vigilare vršio diskriminaciju kroz pokretanje nove peticije naziva "Zaštitimo djecu od homo posvajanja", pripadajuću web stranicu i objave na portalu udruge Vigilare. Inače, Vrhovni sud je u svibnju prošle godine već donio odluku kako je pokretanje peticije naziva "Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!" predstavljalo poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji.

Vrhovni sud je tada u presudi udruzi Vigilare naredio da u roku od osam dana ukloni sav uznemiravajući sadržaj s web stranice na kojoj se nalazila peticija. Dodatno, zabranjeno im je daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. 

"Vigilare nije izvršio obveze iz presude"

Udruga Vigilare je također bila dužna nadoknaditi troškove postupka udruzi Dugine obitelji te su morali u roku od osam dana na svoj trošak objaviti presudu u dnevnim novinama.

Ipak, iz Duginih obitelji tvrde kako Vigilare nije učinio ništa od toga, nego je krajem prošle godine pokrenuo novu peticiju na posebnoj web stranici te na svom web portalu i društvenim mrežama nastavio objavljivati uznemirujući i diskriminirajući sadržaj.

Zbog toga su iz Duginih obitelji pokrenuli novi postupak koji je sada rezultirao presudom. S obzirom na to da Vigilare nije poštivao presudu Vrhovnog suda i kako novi sporni sadržaj još uvijek nije uklonjen, iz Duginih obitelji su odlučili podnijeti kaznenu prijavu protiv udruge Vigilare i njezinog predsjednika zbog nepoštivanja suda.  

"Fizičko nasilje je sve češće i češće"

"Svjedočimo sve učestalijim napadima na LGBTIQ osobe u javnom prostoru, u kojima se iznose laži i predrasude o našim životima i našim obiteljima. Objave poput onih koje vidimo da širi udruga Vigilare nažalost kap su u moru govora mržnje na društvenim mrežama, izjava punih znanstveno netočnih informacija o LGBTIQ osobama u javnom prostoru, širenja laži o LGBTIQ osobama za jeftine političke bodove, i sve to nažalost dovodi do situacija u kojima se događa fizičko nasilje, koje postaje sve češće i češće", rekao je Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji. 

"Mnoge LGBTIQ obitelji u Hrvatskoj i dalje žive u strahu baš zbog ovakvih objava koje šire udruge poput Vigilare, i priličan broj njih nam se javio kako bi zatražio pravnu pomoć i psihološku podršku te pitao što možemo učiniti kako bi zaustavili ovakvu diskriminaciju", nastavio je. 

"Drago nam je vidjeti kako sudovi u Hrvatskoj prepoznaju uznemiravanje i diskriminaciju prema LGBTIQ osobama, no sada je očito kako neke skupine u društvu neće zaustaviti ni hrvatski zakonski okvir, ni presude sudova. Ponadali smo se da će prošlogodišnja presuda Vrhovnog suda i ovogodišnja Županijskog suda nekim osobama osvijestiti kako vrijednosti hrvatskog društva nisu uznemiravanje i diskriminacija, već uvažavanje i prihvaćanje, ali to očito nije tako", istaknuo je. 

"I dalje ćemo se zalagati za ravnopravnost"

"Stoga smo se odlučile na podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, zbog neizvršavanja sudske odluke. Kazneni zakon po tom pitanju je jasan: službena ili odgovorna osoba koja ne izvrši pravomoćnu sudsku odluku koju je bila dužna izvršiti kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine", podsjetio je. 

"Kazneno djelo počinjeno zbog nečije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta naš Kazneni zakon prepoznaje kao zločin iz mržnje, i to se uzima kao otegotna okolnost", zaključio je.

Iz udruge su poručili kako će se i dalje zalagati za ravnopravnost obiteljskog života LGBTIQ osoba, suzbijanje diskriminacije i pružanje pomoći i podrške osobama koje su žrtve ovakvih slučajeva koji pokušavaju umanjiti dostojanstvo i iskustva naših obitelji.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.