Benčić: Borit ćemo se protiv ideje da su žene manje vrijedne, da su nečije vlasništvo

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Zdravstvena zaštita žena, zaštita od diskriminacije na tržištu rada i zaštita žena od nasilja tri su prioritetne politike stranke Možemo! za unaprjeđenje ravnopravnosti žena, a predstavile su ih danas u povodu Međunarodnog dana žena Sandra Benčić, Ivana Kekin i Danijela Dolenec. 

"Nama 8. mart nije samo prilika ili izlika da nešto kažemo o pravima žena... Postizanje jednakopravnosti u svim poljima je nešto čime ćemo se svakako baviti nakon izbora, baš prioritetno", istaknula je saborska zastupnica Ivana Kekin. Riječ je o zdravstvenoj zaštiti žena, zaštiti od diskriminacije žena na tržištu rada i zaštiti žena od nasilja. 

Kekin je upozorila da je primarna skrb za reproduktivno tzv. "žensko zdravlje" u Hrvatskoj nedostupna jer je manjak ginekoloških timova, a oni koji postoje su prepunjeni, pa danas djevojke i žene godišnji pregled ili papa test moraju obaviti kod privatnika i platiti, ili zanemariti pregled.  

"U dijelovima Hrvatske žene ne mogu obaviti pobačaj"

Osim toga, dodala je, u Hrvatskoj gotovo 60 posto ginekologa ima priziv savjesti. "U nekim dijelovima Hrvatske nema mogućnosti da žene obave prekid trudnoće, a u nekim bolnicama postoji na papiru pa ga žene obavljaju u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima, o vlastitom trošku i u drugim državama".

"To znači da se u Hrvatskoj doslovno krši pravo žena na zdravstvenu zaštitu, i iz preventivnog dijagnostičkog aspekta i iz aspekta prava na prekid trudnoće", ustvrdila je Kekin. 

To će se, kaže, promijeniti kroz jačanje primarne zdravstvene zaštite, raspisivanje većeg broja specijalizacija i poboljšanja uvjeta, kao i osiguranje mobilnih ginekoloških timova. 

Kekin je također upozorila da su žene u Hrvatskoj i dalje slabije plaćene od muškaraca za isti posao, većinski rade u sektorima sa slabije plaćenim i nesigurnim radnim mjestima, daleko ih je manje na upravljačkim pozicijama, a obavljaju i tri puta više neplaćenog kućanskog rada, skrbi za djecu i potrebite. 

Slijedeći praksu koju provodi u Gradu Zagrebu, Možemo! i za nacionalnu razinu najavljuje provedbu politika usmjerenih na ravnomjernu raspodjelu rada i skrbi.  

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec podsjetila je da u Gradu Zagrebu financiraju skloništa za žene žrtve nasilja, dodijelili su dva stana ustanovi Duga kako bi žene, najčešće s djecom, po izlasku iz skloništa imale osigurane troškove stanovanja, a ove će godine financirati program stjecanja kvalifikacija za žene žrtve nasilja.

Benčić: HDZ temeljno ne prihvaća ideju o ravnopravnosti

Namjeravaju ove godine otvoriti još 10 vrtića, a imaju i 80 posto veći proračun za osobe s invaliditetom, te šire socijalne usluge za djecu s teškoćama. 

Predsjednica saborskog Kluba Možemo! Sandra Benčić poručila je da im je borba protiv nasilja - i u smislu borbe protiv onoga od kuda to nasilje dolazi - ključna politička ideja.

"Dakle, borba protiv patrijarhata, protiv ideje da su žene same po sebi zato što su žene manje vrijedne, da stupanjem u brak postaju nečije vlasništvo, da im netko ima pravo uskratiti pristup ekonomskim resursima, da netko ima pravo posjedovati njihovo tijelo ili osporavati njihove osobne odluke nasiljem - to je ono protiv čega ćemo se boriti", poručila je Benčić. Rekla je da će borbu provoditi i kroz obrazovni sustav. 

Podsjetila je da je HDZ odbio sve njihove prijedloge izmjene obiteljskog zakona, izmjene u sustavu socijalne skrbi, edukacije za pravosudne djelatnike i one u sustavu socijalne skrbi, "i to zato što oni temeljno ne prihvaćaju ideju o ravnopravnosti i ne žele mijenjati patrijarhalne obrasce, a to se vidi i po tome što nemaju niti jednu nositeljicu liste".   

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Benčić je novinarima odgovorila da će u pregovorima s SDP-om o točkastom izlasku na izbore u četiri izborne jedinice definirati i hoće li čitavi lijevi centar ondje izaći zajedno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.