Odbor za nacionalnu sigurnost: Bernardić govori o požarima, traži izvanrednu sjednicu Sabora

Foto: Hina

DAVOR BERNARDIĆ je sazvao sjednicu kako bi se govorilo o kaotičnom stanju do kojeg je došlo prilikom  gašenja požara u Splitu, ali je zatražio i izvanrednu sjednicu Sabora zbog ministra Krstičevića.


"Predlažem da se sazove izvanredna sjednica Sabora kako bi se imenovao novi ministar obrane i da se radi na izmjenama Zakona o vatrogastvu", rekao je.

Situacija ga podsjeća na Agrokor

"Ova me situacija podsjeća na Agrokor, to je farbanje trule jabuke. No nije vrijeme za presude i osude već treba vidjeti što učiniti da sustav civilne zaštite bude efikasniji. Ovaj je slučaj skrenuo pažnju na probleme u vatrogastvu", poručio je Bernardić i dodao kako imamo razvijen sustav koji ne koristimo.

"Predsjednica i premijer se natječu tko više voli ministra Krstičevića, a on se ponaša kao uvrijeđena mlada. Dao je neopozivu ostavku, zato se zove neopoziva jer nije opoziva. Predlažem da se sazove izvanredna sjednica Sabora kako bi se imenovao novi ministar obrane i da se radi na izmjenama Zakona o vatrogastvu", rekao je Bernardić, prenosi televizija N1.

Ostojić kaže kako je prevencija ključna

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ranko Ostojić, ranije je komentirao je razloge sazivanja sjednice.

"Odbor je sazvan na inicijativu Davora Bernardića s obzirom na ozbiljan kolaps koji je nastao na području Splita", rekao je Ostojić i pojasnio zašto misli da je došlo do kolapsa.


"To apsolutno nisu moje rečenice, već riječi gradonačelnika Splita, načelnika i svih koji su davali izjave, svih građana koji su potvrdili da situacija nije bila pod kontrolom, a kad se dogodi takva situacija. Odbor je dužan odmah reagirati", rekao je."Svi su napravili svoj dio posla, branili, ali se ne smije dogoditi improvizacija. Građane zanima sigurnost, a ne tko je morao i kad intervenirati. Treba se jasno dogovoriti kako se ovo ne bi ponovilo. Stvar je jednostavna, zakon iz 2015. godine o civilnoj zaštiti daje odgovore na sva pitanja o djelovanju u ovakvim situacijama", dodao je i poručio kako smatra da je prevencija ključna.

"Apsolutno, požari se ne gase ljeti, to se rješava preventivno zimi. Svi su dužni napraviti svoj dio posla, ne može se  dozvoliti da se hidranti ne mogu otvoriti, sramotno je da su ljudi granama branili svoje kuće. Cilj je ove tematske sjednice da se takve stvari više ne dogode", rekao je.

Utvrdit će zašto se nije reagiralo ranije

"Zna se tko utvrđuje odgovornost, mi u Odboru moramo identificirati problem. Zašto inspekcijske službe nisu utvrdile razlog zbog kojeg nije aktivirana civilna zaštita i na to treba reagirati. Odbor treba napraviti sve da se ovo ne ponovi. Nova bura može donijeti nove izazove. Krizno komuniciranje je istaknuto kao problem, to je izuzetno važno. Važna je komunikacija i prema građanima i turistima kako se ne bi ponovila situacija kakvu smo imali", zaključio je Ranko Ostojić, prenosi televizija N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.