Bez nacionalnih obilježja: Srbija i Kosovo za istim stolom na konferenciji u Sarajevu

U SARAJEVU je jutros počeo susret na ministarskom nivou EU-Zapadni Balkan na kojem se planira potvrditi europska perspektiva Zapadnoga Balkana. Prema najavama, na konferenciji će sudjelovati ministri vanjskih poslova zemalja članica EU i država Zapadnoga Balkana te predstavnici Rusije, SAD-a, Turske i Vijeća Europe te NATO-a.

Na sastanak je stiglo 48 političkih izaslanstava - ministri vanjskih poslova država članica EU, visoki dužnosnici EU, SAD-a, Ruske Federacije, Turske i međunarodnih organizacija, javlja Fena. Na konferenciju su stigli visoki dužnosnici EU, Catherine Ashton i Stefan Fule, te ministri vanjskih poslova Italije Franco Frattini i Španjolske Miguel Angel Moratinos.

Bez nacionalnih obilježja

U Sarajevo su stigli i šefovi diplomacija Srbije i Kosova koji će tako napokon sjesti za isti stol. Međutim, pri tom je uspostavljen kompromis kako se u dvorani za sastanke neće koristiti nacionalne zastave niti će sudionici biti predstavljeni imenima zemlja iz kojih dolaze, već samo vlastitim imenima.

Glavni cilj ministarske konferencije je ponovo potvrditi sklonost EU europskoj perspektivi država Zapadnoga Balkana u novom okviru Lisabonskog sporazuma. Prema riječima visoke vanjske predstavnice EU, Catherine Ashton, integracija Zapadnoga Balkana u europsku obitelj ostaje jedan od posljednjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinjene Europe, a države regije lako će ući u EU kad ispune sve tražene reforme.

Kraljevina Španjolska, kao inicijator ideje, želi organizacijom ovoga skupa u Sarajevu ukazati na važnost koju EU pridaje području zapadnog Balkana. Sastanak se održava uz velike mjere sigurnosti u zgradi Parlamenta skupštine BiH bez prisustva novinara, a konferencija za novinare najavljena je za 13 sati.

Visoki međunarodni predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko izjavio je da današnji skup "može biti prekretnica u odnosima zemalja cijelog područja na njihovom putu ka Europskoj uniji".

EU očekuje intenziviranje ritma reformi

U nacrtu zajedničke izjave koja bi trebala biti usvojena na kraju današnjeg ministarskog sastanka, Europska unija ponovila je svoju punu podršku zemljama Zapadnog Balkana u njihovom nastojanju da intenziviraju ritam reformi, kao i da EU očekuje od zemalja Zapadnog Balkana ulazak u narednu fazu procesa pridruživanja "na osnovi uspostavljenih kriterija i dogovorenih uvjeta".

Paddy Ashdown - izaslanik EU za Balkan?

Na konferenciji u Sarajevu trebalo bi biti riječi i o imenovanju izaslanika Europske unije za Balkan. Prema pisanju Guardiana, to bi trebao postati upravo Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH i bivši predsjednik britanskih liberalnih demokrata. "Otkad sam otišao s Balkana prije četiri godine, stalno se spekulira o izaslaniku za Balkan. Mislim da je to dobra ideja", kazao je Ashdown. Njegova bi moguća nova misija obuhvaćala BiH, Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Albaniju. 

Pogled u budućnost

"Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) odlučno je podržalo političke sastanke, izjave i odluke kojima započinje novo doba u odnosima i unutar Jugoistočne Europe na temelju povjerenja, dijaloga i tolerancije", kazao je glavni tajnik Vijeća Hido Biščević na današnje sastanku u Sarajevu, priopćeno je od Vijeća.

"Obilježavajući danas 10. godišnjicu zagrebačkog sastanka na vrhu, svi bismo trebali gledati deset godina u budućnost i raditi kako bi naša regija bila u punom okrilju Europe, s novim profilom, zasnovanim na hrabroj viziji povjerenja, suživota i sklada, oslobođenim od starih stereotipa i sumnji", ustvrdio je Biščević dodajući kako je takva politička perspektiva ključna za nastavak europskih i euroatlantskih integracija, "osobito kada se one promatraju u svjetlu globalne gospodarske i financijske krize i općenitih poteškoća s kojima se suočava Jugoistočna Europa".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.