Bila je omiljena hrvatska kraljica. Tekst s groba otkrio je mnoge njene tajne

Foto: Wikipedia, Shutterstock

Na današnji dan 1898. godine otkriven je sarkofag i nadgrobni natpis hrvatske kraljice Jelene. Pronađeno je devedeset komada starog razbijenog spomenika. Spomenik je pronađen prilikom istraživanja stare crkve u Solinu. Istraživanja je predvodio jedan od najvažnijih hrvatskih arheologa - don Frane Bulić.

Uz pomoć dvojice znanstvenika Frane Bulić uspio je rekonstruirati latinski natpis na sarkofagu koji kaže:

"U ovom grobu počiva glasovita Jelena koja je bila žena kralju Mihajlu, a majka Stjepana kralja. Ona se odreče kraljevskog sjaja dneva osmoga mjeseca listopada. I bi ovdje pokopana 976. godine od utjelovljenja Gospodnjeg indikcije četvrte petoga cikla mjesečeva, sedamnaeste epakte, petoga kruga sunčanoga koji pada sa šestim. Gle, ovo je ona, koja je za života bila majka kraljevstva, a zatim postala majkom siročadi i zaštitnicom udovica. Ovamo pogledavši, čovječe, reci: Bože, smiluj joj se duši!"

Natpis kraljice Jelene

Značaj arheoloških otkrića postaje veći onda kada služe kao dokaz povijesnih izvora. U slučaju grobnice kraljice Jelene radi se o otkriću koje dokazuje navode Tome Arhiđakona koji je spomenuo da postoji kraljevska grobnica u Solinu. Sarkofag je također poslužio da se u rodoslovno stablo upišu imena kraljevske dinastije Trpimirović u 10. stoljeću.

Kraljica Jelena bila je supruga Mihajla Krešimira II., koji je vladao tijekom druge polovice 10. stoljeća. Jelena je bila poznata javnosti kao Jelena Slavna, a još je slavnija postala kada je preuzela poziciju regentice za svog mladog sina. U to vrijeme izgradila je dvije crkve u Solinu. Umrla je 976. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.