Biljke ispuštaju ultrazvučne glasove kada su pod stresom

Foto: 123rf

MADA su znanstvenici posljednjih godina otkrili da su biljke u neku ruku sposobne vidjeti, čuti i mirisati, ipak se smatralo da su tihe i da ne mogu ispuštati nikakve zvukove.

No, sada su prvi put zabilježili da stvaraju određenu vrstu zvuka kada su u stresnoj situaciji, piše New Scientist.

Biolog Itzhak Khait i njegovi kolege sa Sveučilišta Tel Aviv u Izraelu otkrili su da biljke rajčice i duhana kada su pod stresom zbog nedostatka vode ili kad im se posiječe stabljika ispuštaju zvukove na frekvencijama koje ljudi ne mogu čuti.

Glasanje od 20 do 100 kiloherca

Pomoću mikrofona smještenih na 10 centimetara udaljenosti od biljaka snimili su glasanja u ultrazvučnom rasponu od 20 do 100 kiloherca, za koja tim smatra da ih mogu čuti neke vrste kukaca i sisavaca.

Znanstvenici naime vjeruju da bi moljac putem tog zvuka mogao prepoznati da biljci nedostaje vode i odustati od polaganja jaja na nju. Dodaju kako bi taj zvuk možda mogle čuti i druge biljke i reagirati u skladu s tom informacijom.

"Ovi podaci mogu promijeniti način na koji razmišljamo o biljkama", smatraju znanstvenici.

I prije su u biljkama snimljene vibracije pomoću uređaja koji su bilježili stvaranje i pucanje mjehurića zraka, proces poznat kao kavitacija, no ovo novo istraživanje prvi je put zabilježilo zvukove koji dolaze iz biljaka na nekoj udaljenosti.

Razlika u glasanju

Biljke rajčice pod stresom zbog nedostatka vode su prosječno puštale 35 zvukova na sat, a biljke duhana 11. Kada im je posječena stabljika, rajčice su u prosjeku odaslale 25 zvukova u sljedećih sat vremena, a biljke duhana 15.

Jačina, odnosno intenzitet zvuka podudarao se s vrstom stresa te je duhan kojemu je nedostajalo vode stvarao glasnije zvukove nego onaj koji je bio porezan.

Kada nisu bile u stresnoj situaciji, biljke su u prosjeku stvarale manje od jednog zvuka na sat.

Stručnjaci smatraju kako bi ovo istraživanje moglo biti od pomoći poljoprivrednicima jer bi tako mogli lakše utvrditi jesu li biljke pod stresom ili žedne.

"Ovaj prijedlog da se slušaju biljke za vrijeme suše se čini izvedivim i mogao bi se upotrijebiti u preciznoj poljoprivredi ako postavljanje potrebne opreme nije pretjerano skupo", rekla je Anne Visscher iz Kraljevskog botaničkog vrta u Velikoj Britaniji.

Neki znanstvenici skeptični

“Ako biljke proizvode zvukove kada su pod stresom, razlog tome je najvjerojatnije kavitacija“, rekao je biolog Edward Farmer sa Sveučilišta Lausanne u Švicarskoj, no dodao je kako je pomalo sumnjičav prema ovim nalazima i da bi htio vidjeti detaljnije istraživanje koje bi eliminiralo i neke suptilnije zvukove, poput onog koje stvara tlo prilikom sušenja.

“Mislim da je ideja da moljci slušaju biljke i zato ih izbjegavaju previše spekulativna. Već imamo dosta drugih objašnjenja zašto kukci izbjegavaju određene biljke“, kazao je  Farmer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.