Najpoznatiji proizvođač natikača na svijetu izlazi na američku burzu

Foto: EPA

Njemački proizvođač sandala Birkenstock, nekoć omiljeni brend među zdravstvenim radnicima, vjerojatno će postići vrijednost od 9.2 milijarde eura kada u listopadu izađe na burzu. Oko 32.2 milijuna redovnih dionica bit će ponuđeno na Newyoršku burzu u inicijalnoj javnoj ponudi dionica. U ponedjeljak je kompanija procijenila svoje dionice na 44 do 49 dolara, pa bi mogla prikupiti do 1.58 milijardi dolara, piše The Guardian.

I Barbie nosi Birkenstock

Njemački brend doživio je određeni preporod u posljednje dvije godine, a sada je omiljen među slavnim i utjecajnim osobama. Među obožavateljima su Kendall Jenner, Gigi Hadid i Sienna Miller. Birkenstockove sandale pojavile su se i u filmu Barbie, u kojem ružičasti model nosi Margot Robbie. Prošle godine sandale ovog brenda bile su jedan od najkupovanijih modnih artikala u Velikoj Britaniji.

Promocija dionica - koja bi se trebala održati 11. listopada - označava prekretnicu za kompaniju osnovanu 1774. za proizvodnju ortopedskih cipela. Do 1897. Konrad Birkenstock napravio je prvi fleksibilni potplat koji je odgovarao konturama stopala.

Kompanija je ostala u rukama obitelji osnivača do 2021. godine, kada je prodala većinski udio privatnoj grupi L Catterton i obiteljskom holdingu francuskog luksuznog magnata Bernarda Arnaulta. Međutim, sa svojim širokim remenima i potplatima od pluta i lateksa, sandale su počele stjecati međunarodnu slavu puno prije toga.

U SAD stigle 60-ih godina prošlog stoljeća

U Sjedinjene Američke Države stigle su 60-ih godina i brzo su ih usvojili hipiji koji su prihvatili njihovu udobnost bez suvišnih detalja i tvrdili da je njihov utilitarni izgled antimodni izraz. Ali kad ih je supermodel Kate Moss obukla za modno snimanje 90-ih godina, sandale su postale standardna obuća za slavne.

Brendovi od Paco Rabannea i Valentina do Celine prilagodili su svoje verzije Birkenstockica, čak ih stavljajući na modne piste. Glumica Frances McDormand stala je na pozornicu na dodjeli Oscara u veljači 2019. u žutom paru sandala - potvrđujući ideju da obuća ne mora biti bolna da bi bila glamurozna.

Susannah Streeter, voditeljica odjela za novac i tržišta u investicijskoj tvrtki Hargreaves Lansdown, rekla je sljedeće: "Modni zaljubljenici mogu biti ćudljivi i dok Birkenstock možda trenutno uživa u popularnosti, morat će raditi brzo kako bi održao korak sa stilskim promjenama. Krivotvorena roba također bi mogla uzrokovati gubitak uporišta u modnom okruženju koje se brzo mijenja."

Proizvodnja i dalje u Njemačkoj

U devet mjeseci zaključno s 30. lipnja ove godine Birkenstock je zabilježio prihode od 1.11 milijardi eura, što je 21% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto dobit za devet mjeseci iznosila je 129.1 milijun eura.

Dok su druge kompanije prebacile proizvodnju na mjesta gdje je rad općenito jeftiniji, poput Azije, Birkenstock kaže da se 95% njegovih proizvoda i dalje proizvodi u Njemačkoj. Sa sjedištem u gradu Linz am Rhein, kompanija ima nekoliko proizvodnih lokacija u zemlji i oko 6200 zaposlenika diljem svijeta.

Birkenstock, koji će svoje dionice ponuditi na burzi u New Yorku pod oznakom "BIRK", također je najavio imenovanje Alexandrea Arnaulta, sina predsjednika LVMH milijardera Bernarda Arnaulta, u svoj upravni odbor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.