Birokratski raj: Poduzetnik napisao što je sve potrebno za započeti posao pa dobio plahtu od 3 metra

Screenshot: RTL

KOLIKO je teško snaći se u labirintu hrvatske birokracije, dočarao je poduzetnik Davor Petračić iz Karlovca. Iživciran borbom s državnim institucijama oko ishođenja raznih dozvola za izgradnju objekta, odlučio je sve potrebne korake staviti lijepo na papir i dobio je plahtu dugu tri metra, piše RTL.

"Osnovni problem je nepreglednost zakona i vječito pozivanje na nekakve druge zakone, na nekakve druge pravilnike, posebne propise umjesto da se napravi jedan pregledan i koristan zakon koji bi pokazao koji su sve koraci", kazao je poduzetnik Davor Petračić.

On je svu apsurdnost bezbrojnih hrvatskih zakona kao i upute potrebne za realizaciju projekta tako odlučio slikovito prikazati stavivši sve na jedan papir.

"Htio sam u stvari svom tadašnjem investitoru iz Francuske pokazat i sam sebi razjasnit ustvari što nas sve čeka u nekom projektu", obrazložio je.

Plahta papira s uputama podijeljenima u faze na kraju je ispala tri metra dugačka s čime je ovaj poduzetnik dočarao svu apsurdnost hrvatske birokracije.

"Tu je uvijek masa gubljenja vremena i nismo uopće jednostavno efikasni", izjavio je Petračić. Osim što ih ima previše, propisi nisu ujednačeni, a referenti ih često tumače na različite načine.

"Čovjek koji radi na dozvolama on dobije cijeli predmet i onda ode na godišnji odmor, a ja nemam nikakve veze s njegovim godišnjim odmorom i ja bih htio u istom roku kao i vi ili netko drugi dobiti to što tražim", nabraja Petračić jedan od problema dodavši da komplicirana i glomazna birokracija stvara plodno tlo za korupciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.