Pobunjenici pokušavaju zauzeti rafineriju u Zawiyi i zadati presudan udarac Gadafiju

U OBALNOM gradu Zawiyi u tijeku je  bitka za rafineriju nafte koja bi u velikoj mjeri mogla, ako ne odlučiti, onda požuriti ishod rata. Libijske snage odane Gadafiju utvrdile su se unutar rafinerije i zasad odbijaju napade pobunjenika.

Ova je rafinerija ključna zbog nekoliko razloga. Kao prvo, to je posljednja rafinerija na zapadu zemlje, te još jedino ona opskrbljuje Gadafijev režim nužnim gorivom. Drugi razlog leži u činjenici da pobunjenici kontroliraju ostatak grada i ako istjeraju Gadafijeve vojnike iz rafinerije to će značiti da su definitivno presjekli cestu prema Tunisu i tako ukinuli jedinu preostalu liniji opskrbe za Tripoli. NATO kontrolira zračni i pomorski prostor.

U tom slučaju Tripoli bi se u potpunosti našao u okruženju i bilo bi pitanje vremena kada će pasti, iako se procjenjuje da oko 70 posto stanovnika glavnog grada podržava Gadafija. Reuters prenosi kako se oko rafinerije skoro čitav dan čuje pucnjava, a najveći problem za pobunjenike predstavljaju snajperisti u rafineriji.

U međuvremenu je BBC iznio informacije da su se u Tunisu sastali predstavnici Gadafijevog režima i pobunjenika, kako bi diskutirali o uspostavi mira. Međutim, posebni izaslanik UN-a nije potvrdio tu informaciju, već je kazao kako je u Tunisu održao zasebne sastanke s predstavnicima dviju zaraćenih strana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.