Bivša agentica CIA-e špijunirala za Južnu Koreju. Dobivala luksuznu odjeću i torbice

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje

Porota u New Yorku podigla je optužnicu protiv bivše analitičarke američke Središnje obavještajne agencije (CIA) pod optužbom da je špijunirala za južnokorejsku vladu u zamjenu za luksuznu robu, torbice i otmjene večere.

Sue Mi Terry, koja je prethodno radila kao viša dužnosnica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, suočava se s dvije točke optužnice zbog zavjere.

Savezni dužnosnici kažu da je Terry, ranije istaknuta američki stručnjakinja za Sjevernu Koreju, djelovala kao agent južnokorejske vlade više od desetljeća, ali se nije registrirala kao strani agent kod američkih dužnosnika.

Radila u CIA-i te u Vijeću za nacionalnu sigurnost

Terry (54) poriče optužbe, a njezin odvjetnik Lee Wolosky rekao je za BBC da su optužbe protiv nje neutemeljene.

Optužbe "iskrivljuju rad znanstvenice i analitičarke poznate po svojoj neovisnosti i godinama služenja Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Wolosky. "Zapravo, bila je oštra kritičarka južnokorejske vlade u vrijeme kada se u ovoj optužnici navodi da je djelovala u njezino ime", govori.

Rođena u Južnoj Koreji, Terry se preselila u SAD s 12 godina, prema riječima njezinog prethodnog poslodavca na Sveučilištu Columbia.

Godine 2001. stekla je doktorat na Sveučilištu Tufts, studiju za međunarodne odnose u Massachusettsu.

Terry je zatim nastavila raditi kao viša analitičarka za CIA-u od 2001. do 2008., prije nego što je obnašala razne dužnosti u saveznoj vladi, uključujući i direktoricu za Koreju, Japan i oceanska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost tijekom administracije Georgea Busha mlađeg i Baracka Obame.

Plaćali joj robu, torbice i otmjene obroke

Tužitelji kažu da je rad Terry kao agentice južnokorejske vlade započeo 2013., oko pet godina nakon što je prestala raditi za CIA-u i u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

U optužnici na 31 stranici dužnosnici kažu da je Terry priznala agentima FBI-a na dobrovoljnom razgovoru 2023. da je bila "izvor" za Nacionalnu obavještajnu službu Južne Koreje.

U optužnici se navodi da je južnokorejska vlada gospođi Terry platila kaput Dolce & Gabbana od 2845 dolara, torbicu Louis Vuitton od 3455 dolara i obroke u otmjenim restoranima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.