Bivša ministrica obrane o sukobu Milanovića i Banožića: To je sramotno prepucavanje

Screenshot: Nova TV

ŠTO o sukobu predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića misli bivša ministrica Željka Antunović? Ona je večeras gostovala u Dnevniku Nove TV.

Podsjetimo, Banožiću je danas zabranjeno održati govor na prisezi vojnika u Požegi. Banožić je rekao da se to dogodilo prvi put u povijesti te zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Roberta Hranja, nakon čega je Milanović na konferenciji za medije oštro kritizirao Banožića i rekao da je on osobno naredio da mu se zabrani govoriti.

Tko je ovdje u pravu? Evo što je rekla Antunović.

"Ne znamo sve činjenice"

"Ne mogu i ne želim arbitrirati. Nisu nam poznate sve činjenice. Mogu reći da nije prihvatljivo da ministar obrane umirovi zapovjednika počasne postrojbe bez da se usuglasi s predsjednikom. Ali nije primjereno da predsjednik vrijeđa ministra i funkciju. Radi se o političkom prepucavanju vrha državne vlasti, potpuna nedogovornost svih u lancu i taštine."

Radi se o politizaciji vojske, smatra bivša ministrica obrane.

"Da su imalo odgovorni, bar bi netko pomislio kako se osjeća načelnik glavnog stožera, drugi časnici, ali i običan vojnik koji je tu da izvršava naredbe političara", kazala je Antunović.

Postavlja se pitanje je li obrambeni sustav u kojem se čelni ljudi u zapovjednom vrhu ne mogu dogovoriti i izdaju suprotne zapovjedi time ugrožen.

"Ne može funkcionirati. Ako među njima nema odgovornosti i ne shvaćaju da svatko mora raditi posao u interesu sigurnosti obrane, razvoju oružanih snaga, onda tu nema pomoći. Ako premijer izjavljuje da će ovaj događaj učvrstiti funkciju ministra, a vidimo da ministar ne funkcionira s predsjednikom, to je vrlo neobično", rekla je.

Kaže da ne zna gdje će ovo stati

Gdje je onda kraj?

"Ne znam gdje će ovo stati. Želim vjerovati da će svi neodgovorni i tašti, predsjednik, ministar i premijer, da će sjesti napokon. Svjedočimo ovom sramotnom prepucavanju, stavlja nas se u poziciju da budem arbitri, a samo po tome tko nam se više sviđa, nemamo nikakvih argumenata, a svi vidimo da to ne funkcionira. Ja ne bih nikada bila ministrica da moj prethodnik nije bio u nepomirljivim odnosima s predsjednikom. Premijer ga je tada promijenio, postavio mene i imala sam posebnu zadaću", kazala je Antunović te istaknula da nisu tekli med i mlijeko, ali zahvaljujući komunikaciji i redovnim sastancima nije bilo sukoba.

Misli li ona da bi se ministar obrane, bez podrške premijera, sam usudio suprotstaviti predsjedniku?

"Ne mogu procijeniti. Mislim da politička snaga Banožića nije bog zna kakva, ali ne znam je li on ozbiljno s premijerom razgovarao o problemima koje ima s predsjednikom. Ako je, onda i premijer ima trećinu odgovornosti za nered koji unose u javnost i vojsku", rekla je i zaključila da, osim ovlasti predsjednika da bude vrhovni zapovjednik, on ima odgovornost i održavati komunikaciju unutar vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.