Bivši bubnjar Parnog valjka pregazio pješaka na zebri, čovjek umro. Smanjili mu kaznu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši bubnjar Parnog Valjka Dražen Scholz danas je nepravomoćno osuđen na ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu na tri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće 2017. kada je poginuo pješak Vjeran Dasović. To je godinu i pol manje nego što je dobio na prvom suđenju. 

Značajno mu smanjili kaznu

Kako se doznaje na sudu, Scholz je na ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće te nepružanja pomoći žrtvi nakon nesreće.

Nesreća se dogodila 22. rujna 2017. oko 5:30 kada je glazbenik svojim Renault Clijom naletio na pješaka Dasovića, koji je prelazio Ilicu na zebri na mjestu na kojem se prelazak zebre ne upravlja semaforima. 

Na prvom suđenju na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Scholz je bio nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog prouzročenja nesreće pod utjecajem alkohola i droga, no kako je na ponovljenom suđenju utvrđeno da nije vozio pod utjecajem alkohola i droge, te su kvalifikacije iz optužnice otpale.

Sud zaključio kako nije dokazano da je u krvi u trenutku nesreće imao alkohol i kokain

Do izmjene optužnice protiv bivšeg bubnjara Parnog valjka došlo je nakon provedenog dopunskog vještačenja, koje sa sigurnošću nije moglo potvrditi ranije navode iz optužnice prema kojima je Scholz u trenutku nesreće u krvi imao kokain i alkohol.

Sutkinja Daniela Kustec je u obrazloženju presude odbacila navode Scholzove obrane prema kojoj bivši bubnjar nije vidio da je automobilom udario pješaka, već je samo čuo udarac. ''Vaša obrana je ocijenjena kao neživotna, neuvjerljiva, neistinita i namijenjena otklanjanju kaznene odgovornosti'', poručila je sutkinja Scholzu.

Prema optužnici, Scholza se teretilo da je 22. rujna 2017. oko 5:30 svojim Renault Clijom naletio na pješaka Vjerana Dasovića, koji je prelazio Ilicu na pješačkom prijelazu kojim ne upravljaju semafori.

Pješak je zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo tri dana kasnije u KB-u Sestre milosrdnice.

Kako se glazbenik branio?

U svojoj je obrani ustvrdio da je pješaka zamijenio za torbu. Nakon pokretanja postupka objašnjavao je istražiteljima da se tog dana probudio oko tri sata ujutro te je popio pivo i otišao kupiti cigarete. Usput je sreo poznanika kojeg je odbacio kući.

"Osjećao sam se sposobnim za vožnju. Na mjestu nesreće osjetio sam u jednom trenutku da je nešto udarilo u desni dio automobila. Zvučalo je kao da mi je netko bacio torbu na auto. Na unutarnjem retrovizoru nisam ništa vidio pa sam nastavio vožnju i skrenuo u prvu ulicu. Ni moj suputnik nije vidio što se zbilo jer je gledao u mobitel. Stao sam i vidio oštećenja na autu. Kasnije sam se pješice vratio na mjesto nesreće i vidio ozlijeđenu osobu", kazao je, podsjeća N1. 

"Kad sam skupio hrabrosti, javio sam se"

"Shvatio sam što se dogodilo, ali nisam ostao tamo. Kad sam kasnije skupio hrabrosti, javio sam se policiji koja je došla do mog auta", ispričao je bubnjar. Negirao je da je vidio pješaka da je prilazio zebri, odnosno "misli da je vidio nešto crno, možda siluetu, ali da u tom trenutku ništa nije mogao učiniti".

"Da sam bio svjestan da sam udario u čovjeka, stao bih. Vozio sam oko 50-60 km/h", uvjeravao je tužitelje Scholz.

Na ovu presudu i obrana i optužba imaju pravo uložiti žalbe. O žalbama odlučuje Visoki kazneni sud RH.