Bivši guverner središnje banke Izraela: Sudska reforma će štetiti gospodarstvu

Foto: EPA

Bivši guverner središnje banke Izraela jučer je na prosvjedu u Tel Avivu upozorio kako bi pravosudna reforma koju provodi vlada Benjamina Netanyahua mogla naštetiti gospodarstvu te zemlje. Bivši guverner Jacob Frenkel je u govoru na skupu na koji je stiglo više od 160 tisuća prosvjednika upozorio kako reforma izraelske vlade može donijeti ozbiljnu ekonomsku štetu. 

Vlada Benjamina Netanyahua, sačinjena i od krajnje desnice, ovaj tjedan je odobrila prvi zakon koji slabi neovisnost izraelskog pravosuđa, a Frenkel je to nazvao „prelaskom Rubikona“, prenosi ynet.  Inozemni investitori zabrinuti su oko dramatičnih promjena unutar Izraela u manje od pola godine, nastavio je bivši guverner. 

Jučer izbili novi masovni prosvjedi

„Nikad nismo doživjeli tako veliko uništenje vrijednosti u tako kratkom razdoblju“, kazao je.  „I to ne od neprijatelja izvana, nego putem vladinih politika“. Frenkel je rekao kako je Netanyahuova vlada prekršila svoje obećanje da će provesti reformu samo na temelju šireg konsenzusa izraelskog društva. 

U Tel Avivu se jučer navečer okupilo oko 160 tisuća ljudi, piše agencija dpa. Riječ je o 30. takvom prosvjedu u obalnom izraelskom gradu. Prosvjednici su izašli i na ulice Jeruzalema, Haife i drugih gradova. 

Izraelska vlada u ponedjeljak je usvojila zakon kojim se ograničavaju ovlasti Vrhovnog suda. Novom mjerom je poništeno pravo Vrhovnog suda da poništava vladine odluke koje smatra „nerazumnima“, što kritičari zakona smatraju korakom prema „autokraciji“. 

Netanyahuova vlada tvrdi kako je to bilo potrebno jer je Sud donosio previše intervencija, a njegovi kritičari da je to pravo bilo nužno za čuvanje građanskih prava u zemlji bez ustava i s jednodomnim parlamentom kojim dominira vlada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.