Damir je bivši pacijent KB-a Dubrava. Bolnici je donirao uređaj od 130.000 eura

Screenshot: HRT

Prije godinu dana je Damir Šlogar iz Kanade završio na liječenju hematološke zloćudne bolesti u KB-u Dubrava u Zagrebu. U zahvalu za svoj brzi oporavak i izlječenje nakon godine provedene na Odjelu Zavoda za hematologiju, bolnici, liječnicima, ali i ostalim pacijentima donirao je uređaj vrijedan više od 130.000 eura, izvještava HRT.

Radi se o sekvenatoru nove generacije, koji će omogućiti uvođenje novih pretraga i još bolje liječenje. Prije godinu dana je došao u bolnicu s teškom dijagnozom. Kaže da ni sekunde nije dvojio te da je ostao tamo i liječnicima i medicinskim sestrama povjerio svoj život.

"Osjećao sam da osoblje ovdje zna što radi. Prvo je ljubaznost, taj osobni pristup, ali definitivno i nivo znanja. Ja sam, kao i dosta ljudi što istražuje, istraživao svoju bolest, fleksibilnost u liječenju", rekao je Damir za HRT.

"Izrazito skroman čovjek"

Doktori iz KB-a Dubrava pamte Damira kao izrazito znatiželjnog i skromnog pacijenta. Provodili su sate razgovarajući s njim o kliničkim studijama. Taj odnos s liječnikom, kaže Damirova žena, mnogo mu je značio.

"Saslušao ga je, sve njegove teorije, sve što je on istražio o bolesti. Na kraju je jednostavno postojao neki klik među njima", rekla je supruga Renata Šlogar.

"On je izrazito skroman čovjek. Ništa nije zahtijevao. On je ležao u bolnici tri tjedna, podvrgnut transplantaciji koštane srži. Nije bio ništa drugačiji od ostalih bolesnika što imamo", govori Zdravko Mitrović, internist-hematolog u KB-u Dubrava.

Izabrao liječenje u KB-u Dubrava

Damir je godinama živio i radio u inozemstvu, pa je za liječenje mogao izabrati bilo koji bolnički centar u svijetu. No, izabrao je liječenje u KB-u Dubrava.

"Veliki je to privilegij i odgovornost. Naravno da je to našim liječnicima, sestrama i našoj ustanovi veliko priznanje i zadovoljstvo. Još smo zadovoljniji što je ishod liječenja dobar", rekao je Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Damir je bolnici donirao sekvenator

Damir im je, kako bi osoblju i ostalim pacijentima bilo još bolje, darovao novi sekvenator. To je uređaj kojim će se ubrzati primjena ciljanog lijeka, analiza uzoraka te olakšati praćenje liječenja. Uvest će se i nove pretrage koje do sada nisu bile dostupne.

"Na temelju genskog postupka, kad se ustanove pojedine maligne promjene bit će nam omogućeno i praćenje učinkovitosti primjene ciljanih lijekova, kemoterapije, transplantacije", naglasio je Ozren Jakšić, pročelnik Zavoda za hematologiju u KB-u Dubrava.

"Bilo je teško odabrati. Onda smo razgovarali s doktorima da vidimo što njima zaista treba, za razliku od nas koji bi kupili možda nešto drugačije. Ali drago nam je da je to bio njihov izbor nečega što može doprinijeti hematologiji i cijeloj bolnici", rekao je Damir za HRT.

Istaknuo je da je to najmanje što je mogao učiniti da im se oduži. Zahvalno osoblje bolnice kaže da je novim uređajem budućim pacijentima ubrzano liječenje te da im je pružena i nova prilika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.