Bivši policajac dobio više od 20 godina zatvora zbog kršenja prava Georgea Floyda

Screenshot: YouTube

BIVŠI policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin osuđen je na dodatnih 20 godina i pet mjeseci zatvora zbog kršenja građanskih prava Georgea Floyda, javlja Reuters. Chauvin već služi kaznu od 22 i pol godine koja mu je izrečena prošle godine. Kazna koju je dobio sad teći će paralelno s kaznom koja mu je izrečena prethodno. 

Posjetimo, Chauvinu je zbog ubojstva Georgea Floyda prošle godine izrečena kazna od 22 i pol godine zatvora. Obrana Chauvina je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje. Chauvinov odvjetnik argumentirao je da zbog pogrešaka tužitelja i porote njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje.

Nije zatražio oprost ni izrazio kajanje 

U kratkoj izjavi Derek Chauvin je poželio djeci Georgea Floyda "uspjeh u životu", ali nije zatražio oprost ni izrazio kajanje. Njegova majka Carolyn Pawlenty je rekla da on nije bezdušni rasist i dodala da "svi životi vrijede, bez obzira na boju kože", parafrazirajući slogan Black Lives Matter. .

Video bijelog policajca Chauvina koji više od devet minuta kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći prosvjedni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima. 

Chauvin je sudjelovao u uhićenju Floyda zbog sumnje na to da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara. Tri preostala policajca uključena u Floydovo uhićenje su, poput Chauvina, također otpuštena i čekaju suđenje.