Bivši šef granične policije BiH koji je pobjegao u Hrvatsku ne ide u istražni zatvor

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Splitski Županijski sud je odbio odrediti istražni zatvor za Zorana Galića, zamjenika ravnatelja SIPA-e i bivšeg šefa granične policije BiH, za kojim je sud BiH prošli tjedan raspisao crvenu Interpolovu tjeralicu.

To je za N1 BiH potvrdila Galićeva pravna zastupnica Ivana Grizelj-Ćorluka.

"Galić je sada slobodan čovjek i slobodno se kreće"

Kako je pojasnila Grizelj-Ćorluka, jučer je održano ročište na sudu u Splitu po zahtjevu Tužiteljstva i Suda BiH, koji zahtijevaju Galićevo izručenje.

"Odlučeno je da se pritvor ne odredi i po tome je Galić sada slobodan čovjek i slobodno se kreće. Uskoro će to i službeno biti potvrđeno", dodala je Grizelj-Ćorluka.

Pojasnila je i zbog čega je donesena takva odluka. "Galić je državljanin Hrvatske, a i nije se uspjelo utvrditi da je umiješan u djela koja mu se stavljaju na teret. Što će dalje biti i kakve su procedure kada je riječ o izručenju, to će dalje odlučiti Tužiteljstvo BiH", poručila je Grizelj-Ćorluka za N1.

Za što je osumnjičen bivši šef granične policije koji je pobjegao u Hrvatsku?

Drugi visokopozicionirani pripadnik Granične policije BiH, pomoćnik zapovjednika Granične policije za područje Trebinja Blagoje Milović, uhićen je u srpnju pod sumnjom u korupciju.

Galića se tereti da je primio mito i počinio druge oblike pribavljanja koristi i zloporabio položaj ili ovlasti u razdoblju dok je obnašao dužnost ravnatelja Granične policije BiH jer je omogućavao nezakonitu trgovinu visokotarifinih roba. 

Mediji u BiH: Galić i Milović su primali mito kako bi omogućili nesmetano krijumčarenje cigareta preko granice

U bosanskohercegovačkim medijima je objavljeno kako je zamjenik ravnatelja Državne policijske agencije, dok je bio ravnatelj Granične policije BiH, primio mito, vozilo kojega su navodno istražitelji pronašli ispred njegove obiteljske kuće. 

Mediji su naveli kako su Milović i Galić primali mito da bi omogućili nesmetano krijumčarenje cigareta preko granice BiH, a sve je otkriveno kada su policijski istražitelji probili Sky aplikaciju za zaštićenu komunikaciju kojom su se u proteklim godinama koristili pripadnici kriminalnih skupina u regiji.

Ilegalno prešao granicu s BiH i ušao u Hrvatsku

Nakon dobivenih informacija Galić je 8. srpnja u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Hrvatsku.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa nastavlja se i dalje, a provodi se uz direktnu podršku Europola, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.