Optuženik za zločine u Lori želio biti redar u zatvoru, tražio je izuzeće suca koji je to odbio

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

NE SAMO da je izuzeće predsjednika Vrhovnog i Županijskog suda zatražio Emilio Bungur, bivši vojni policajac optužen za ratni zločin u slučajevima Lora 1 i Lora 2, izuzeće uredujućeg suca Vlade Živaljića zatražio je i bivši šef Vojno-istražnog centra Lora Tomislav Duić pa se tako za danas zakazana rasprava nije mogla održati, već je predmet proslijeđen na nadležne adrese kako bi se odlučilo o zahtjevima za izuzeće Bungura i Duića.

Kako smo jučer izvijestili, Bungur je tražio izuzeće šefa splitskog suda Marijana Miletića jer mu još nije odgovorio na zahtjev za pravo na suđenje u razumnom roku, dok je izuzeće Branka Hrvatina, šefa Vrhovnog suda, zatraženo jer je već ranije odbio Miletićevo izuzeće. O njegovom izuzeću bi, stoga, trebalo odlučiti peteročlano vijeće Vrhovnog suda.

Živaljić ne da Duiću da bude redar

Duić je, pak, zatražio izuzeće Vlade Živaljića, predsjednika raspravnog vijeća, jer mu nije htio dati suglasnost da bude redar u splitskom zatvoru. Živaljić smatra, naime, da Duić, optuženik za najteža kaznena djela, ne bi bio pogodna osoba za taj posao, a Duić, pak, drži da nije siguran da će imati objektivno suđenje nakon ovakve odluke raspravnog suca.

Lora je tako stavljena na čekanje dok se ne odluči o izuzećima. Bungur i Duić bili su osuđeni pravomoćno na šest, odnosno, osam godina zatvora zbog ratnog zločina na civilima u Lori 1, no bili su u bijegu pa im se sada ponovno sudi. Osim za Loru 1, odgovaraju i za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 2, zajedno s još trojicom kolega već osuđenih u Lori 1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.