Bivši šef njujorškog FBI-a priznao da je radio za ruskog oligarha: Duboko se kajem

Foto: EPA

Bivši visokorangirani dužnosnik protuobavještajne službe FBI-a priznao je krivnju za urotu kršenja sankcija Rusiji. Charles McGonigal (55) je kazao da se duboko kaje zbog posla koji je 2021. obavio za ruskog milijardera Olega Deripasku, poznatog Putinovog saveznika protiv kojeg su Sjedinjene Države 2018. uvele sankcije. 

McGonigal je bio bivši specijalni agent zadužen za protuobavještajni odjel FBI-a u New Yorku. Rekao je sucu da je primio više od 17.000 dolara kako bi pomogao Deripaski prikupiti nepovoljne informacije o drugom ruskom oligarhu koji mu bio poslovni konkurent.  

McGonigal je također pokušavao pomoći Deripaski i maknuti ga s liste sankcija, rekla je pomoćnica američkog državnog odvjetnika Rebecca Dell, a prenosi Sky News. Dodala je da je McGonigal pregovarao o naknadi od 650.000 do 3 milijuna dolara za pronalazak elektroničkih podataka u kojima se vidi da je Deripaskov poslovni suparnik skrivao imovinu vrijednu 500 milijuna dolara. 

"Radim za bogatog Rusa" 

Nakon što je napustio FBI, McGonigal je radio za Deripasku preko odvjetničke tvrtke koja je zastupala ruskog tajkuna. Zaradio je najmanje 25.000 dolara radeći kao istražitelj za odvjetničko društvo u njegovom slučaju, stoji u optužnici. 

Prema optužnici, McGonigal je radio izravno za Deripasku, primivši početnu isplatu od 51.000 dolara, a zatim isplate od 41.790 dolara svaki mjesec tijekom tri mjeseca od kolovoza 2021. do studenog 2021. Prijateljima je rekao da radi za bogatog Rusa i naglasio da je njegov rad legalan.  

Priznao krivnju po jednoj točki optužnice 

Deripaska je bio među dvadesetak Rusa koje je 2018. Ministarstvo financija sankcioniralo zbog "stalne i sve zlonamjernije aktivnosti ruske vlade u svijetu", prema dužnosnicima Ministarstva financija. FBI je pretražio njegove domove u New Yorku i Washingtonu 2021.

Prema Forbesovoj listi milijardera, 55-godišnji Deripaska "vrijedi" 1.7 milijardi dolara, iako je 2018. raspolagao s gotovo 7 milijardi dolara - iste godine kada je SAD uveo sankcije. 

McGonigal je priznao krivnju po jednoj točki optužnice, odnosno za urotu za pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim izvanrednim gospodarskim ovlastima. Prijeti mu do pet godina zatvora, a presuda bi mu trebala biti izrečena 14. prosinca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.