Bivši šef SOA-e o najvećim prijetnjama: To apsolutno treba zabrinjavati

Screenshot: N1

SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNA agencija Republike Hrvatske (SOA) objavila je javno izvješće za prošlu godinu. Tim je povodom bivši voditelj operacija SOA-e Ante Letica u N1 Dnevniku analizirao sigurnosne prijetnje za Hrvatsku. Podsjetimo, premijer Plenković potvrdio je da je spriječen pokušaj osnivanja paravojne skupine, a otkrio je i da je jutros opet članovima vlade i njemu upućena prijetnja.

Letica je na to kazao: "Svaku prijetnju, posebno onu koja je upućena štićenoj osobi prve razine zaštite, policija i sigurnosno-obavještajna služba moraju shvatiti ozbiljno. Prva reakcija je pojačavanje tjelesne zaštite osobe na mjestima stanovanja, boravka, kretanja, itd. Druga aktivnost je da obavještajna agencija i policija u skladu s ovlastima poduzmu mjere u cilju utvrđivanja osobe ili skupine koja je prijetnju uputila i utvrđivanja koliko je prijetnja opasna i realna. Zatim idu na otklanjanje te prijetnje. Nakon što se ona otkloni, mjere se vraćaju u stanje prije prijetnje."

Letica: Imate perioda kada ima više prijetnji i kad ima manje

Na pitanje o učestalosti prijetnji, Letica je odgovorio: "Te prijetnje su u ciklusima. Imate perioda kada ima više prijetnji, kad ima manje, ali svaka se prijetnja shvaća vrlo ozbiljno i službe moraju postupati kao da je prijetnja stvarna bez obzira kakav će rezultat biti."

Na Markovom su trgu i dalje ograde.

"SOA daje prosudbu oko, recimo, zaštite ove zgrade, i vlade i sabora. Dok je ta prosudba na snazi, tijela postupaju po toj prosudbi. Dok se ne donese nova prosudba, te mjere će ostati. SOA stalno radi i prikuplja podatke o mogućim ugrozama Republike Hrvatske i štićenih osoba i te podatke dostavlja nadležnim tijelima koja su zadužena za njihovu tjelesnu sigurnost i za mjere zaštite", kazao je bivši voditelj operacija SOA-e.

"Borci ISIL-a predstavljaju latentnu opasnost"

Izvješće SOA-e za 2022. naglašava kako su zaustavljeni pokušaji formiranja paravojnih jedinica te da je sve ostalo na individuama. Letica je pojasnio što to znači za građane. "To za javnost znači da zapravo na sreću za Hrvatsku te snage nemaju uporišta u hrvatskom društvu te da su to izolirani slučajevi koji će biti otklonjeni."

Kad je riječ o pitanju terorizma i džihadističkih skupina, rekao je: "Po SOA-inom izvješću ta prijetnja džihadističkih skupina sada je vrlo niska. Međutim, mnogi takozvani borci Islamske države koji potječu s ovih prostora borili su se na području Iraka i Sirije, jedan dio se vraća u svoje zemlje. Oni predstavljaju latentnu opasnost za mir i stabilnost u regiji, ali i za Hrvatsku."

Kad je riječ o dijelovima izvještaja koji govore o ruskim obavještajcima i zaustavljanju kibernetičkih napada, Letica je zaključio: "To apsolutno treba dodatno zabrinjavati. Iako je novo, to je dosta intenzivno. Ruske službe aktivno rade na pokušajima hakerskih prodora u razne institucije u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, kako bi destabilizirali te zemlje i ostvarili svoje ciljeve proklamirane ruskom politikom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.