Bjeloruska oporbena čelnica potrgala svoju putovnicu kako bi spriječila deportaciju

Foto: Epa

PRIVEDENA bjeloruska čelnica oporbe spriječila je prisilno protjerivanje iz zemlje tako što je na granici potrgala svoju putovnicu i komadiće bacila kroz prozor automobila.

U ponedjeljak su maskirani muškarci priveli Mariju Kalesnikavu u središtu Minska i odvezli je kombijem.

"Gurnuta je na stražnje sjedalo (automobila), vikala je da nikamo ne ide", rekao je danas njen suradnik Anton Rodnenkov na konferenciji za novinare, a prenosi BBC. Rodnenkov je dodao kako su on i kolega odvedeni na granicu zajedno s Kalesnikavom i da ne znaju gdje se ona sada nalazi.

Rastrgala je putovnicu

"Kada je automobil stigao do kontrolne točke između dviju zemalja, Kalesnikava je spriječila svoju deportaciju rastrgavši ​​putovnicu“, rekao je.

Francuska agencija AFP prenosi riječi pogranične policije da je Kalesnikava uhićena na granici, a njezinim suradnicima dopušten je izlazak iz zemlje.

"Kalesnikava je u pritvoru", rekao je glasnogovornik pogranične policije Anton Bijčkovski. "Ne mogu konkretno reći zašto, ali je privedena", rekao je telefonski za Reuters pa dodao: "Privedena je u vezi s okolnostima pod kojima je (skupina) napustila teritorij Bjelorusije."

Posljednja od triju žena koje su se natjecale protiv Lukašenka

Kalesnikava je posljednja od triju žena koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji natječući se protiv aktualnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

Druge dvije kandidatkinje, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Neovisni bjeloruski medij Tut.by prenio je u ponedjeljak da je 38-godišnja Kalesnikava u ponedjeljak ujutro oteta s ulice u središnjem Minsku. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovske, koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji. 

Predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je da su bjeloruske vlasti poduzele "brutalne korake" protiv Kalesnikave i drugih predstavnika oporbe. 

EU je izbore 9. kolovoza proglasio "ni slobodnim ni pravednim" te je više puta osudio nasilje vlasti nad prosvjednicima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.