Ovo su poruke o liječnici iz Bjelovara: "Sotone treba osobno ganjati"

Screenshot: Facebook

PROŠLOG je tjedna, 9. prosinca, u Bjelovaru održan prosvjed na kojem su prosvjednici vrijeđali i prijetili jednoj liječnici ispred Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Jedna je prosvjednica sve uživo prenosila na svom Facebooku profilu, a tijekom prijenosa nizali su se zastrašujući komentari koji pozivaju na linč liječnice i proglašavaju je sotonom, a netko u komentaru poručuje prosvjednicima i da udare liječnicu.

>>Prosvjednici u Bjelovaru prijetili liječnici, sve prenosili uživo

 

Psiholog Ajduković: Ovakvi napadi hrane potrebu radikalizirane manjine da bude vidljiva

Psiholog dr. sc. Dean Ajduković za Index je rekao kako se u slučajevima poput ovog napada na liječnicu radi o jednoj glasnoj manjini koja se zauzima za neke svoje vrijednosti i stajališta dok se, kaže, u javnosti doima kao neka moćna grupa.

"Nekidan je objavljeno istraživanje kolega s Filozofskog fakulteta da onih koji se ne planiraju cijepiti ili sumnjaju u cjepivo ima 30 posto, a među njima je puno manje onih koji su zagriženo protiv cijepljenja. Onda se ta manjina radikalizira jer tako dobiva medijsku pozornost. To hrani njihovu potrebu da budu vidljivi, važni, da se njima bave mediji, ako treba i policija", istaknuo je psiholog Ajduković.

Druga stvar je, kaže, što se u našem društvu nažalost počelo događati da su stručnjacima koji rade svoj posao upućene sve veće prijetnje.

"Napadi pokušavaju diskreditirati liječnike od strane jednog radikaliziranog fanatičkog diskursa"

"Te prijetnje ne nailaze na dovoljno snažnu osudu od strane vlasti i političara i to predstavlja problem. Oni se očituju oko toga da su protiv svake vrste nasilja, ali kad se konkretno dogodi nasilje, onda se ne reagira jasno. Recimo kao kad su u fokusu napada bili djelatnici CZSS-a koji su rekli da se osjećaju da im je nacrtana meta na leđima. Sad se pak fokus pomaknuo na zdravstveno osoblje i taj mali glasni dio javnosti si daje za pravo da vrijeđa i napada one koji rade društveno koristan posao", istaknuo je prof. Ajduković.

Svatko razuman u ovoj zemlji, kaže, može svjedočiti tome da zdravstveno osoblje podnosi ogromne napore i da se nalazi na prvoj liniji borbe protiv virusa.

"Onda ih ovakvi napadi pokušavaju diskreditirati od strane jednog radikaliziranog fanatičkog diskursa, što nikako nije dobro", zaključuje prof. Ajduković.

HLK tražio od MUP-a da ga izvijesti o postupanju u ovom slučaju

Hrvatska liječnička komora (HLK) je reagirala u slučaju napada na bjelovarsku liječnicu te je jučer izvijestila da je prošloga tjedna zatražila od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju spram pojedinaca koji su na prosvjedu 9. prosinca u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici ispred Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Policija je potom izvijestila kako prosvjed nije bio prijavljen te da su policijski službenici izašli na mjesto događaja kako bi osigurali da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira te počinjenja drugih prekršaja i kaznenih djela.

U tijeku kriminalističko istraživanje

Policija je prilikom navedene intervencije utvrdila osnovane sumnje da su počinjeni prekršaji Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira.

U tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja počinitelja, kao i svih činjenica prekršaja. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja policija će, ističu, zbog počinjenih prekršaja podnijeti optužni prijedlog protiv počinitelja nadležnom prekršajnom odjelu Općinskog suda u Bjelovaru.

U vezi s prosvjedom bilo je i mnogo komentara na društvenim mrežama.

"U svezi jednog komentara provodi se kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnje na štetu liječnice navedenog Zavoda", rekli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Liječnička komora: Ovo nije prvi takav slučaj prijetnji liječnicima

Hrvatska liječnička komora je pak u svom priopćenju istaknula da je ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Bjelovaru 9. prosinca održan antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video objavljen na Facebooku.

U videu se vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u lokalnoj podružnici HZJZ-a te kako joj prijete, unose joj se u lice i pozivaju na nasilje.

"S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji liječnicima bilo i ranije, HLK je zatražio od MUP-a informaciju o tome kako su okvalificirali protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu", stoji u priopćenju.

"Na plakatima se prijeti suđenjem"

HLK također upozorava da su se u više hrvatskih gradova u blizini zdravstvenih ustanova pojavili plakati s prijetnjama liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će "odgovarati" zbog cijepljenja protiv covida-19.

"Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegli daljnja radikalizacija i moguće nasilje spram zdravstvenih radnika", stoji u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.