Bliski istok je na korak do totalnog rata

Foto: Profimedia

Sinoć je sukob na Bliskom istoku dramatično eskalirao kad je Hezbolah, teško naoružana islamistička militantna skupina koju podupire Iran, lansirao stotine raketa i bespilotnih letjelica prema Izraelu u znak odmazde za atentat na svog zapovjednika u Bejrutu prošlog mjeseca. 

Oko 100 izraelskih borbenih aviona je pak gađalo mete u Libanonu neposredno prije napada jer je vojska procijenila da se Hezbolah sprema započeti napad. Izraelska vojska kaže da se radilo o "samoobrani".

 

Netanyahu: Ovo nije kraj priče

I dalje nije jasno hoće li žestoka razmjena vatre Hezbolaha i Izraela rezultirati totalnim ratom. I Izrael i Hezbolah neslužbenim kanalima poručuju da ne žele totalni rat, a u isto vrijeme tvrde da su spremni za njega. Znakovita je i današnja izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je u videoporuci rekao kako "ovo nije kraj priče".

 

Također je rekao da čelnici Hezbolaha i Irana trebaju znati da je izraelski odgovor "još jedan korak prema promjeni situacije na sjeveru i sigurnom povratku stanovnika svojim domovima".

U prilog tezi da obje strane žele deeskalaciju sukoba govori i neslužbena informacija koju je objavio Reuters pozivajući se na dva diplomata koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, a prema kojoj su Izrael i Libanon danas razmijenili poruke preko posrednika kako bi spriječili daljnju eskalaciju. Prema jednom diplomatu, glavna poruka je bila da obje strane smatraju današnju intenzivnu razmjenu vatre "okončanom" te da nijedna strana ne želi totalni rat.

Hezbolah je neusporedivo jači od Hamasa

Na umu treba imati da bi i za moćnu izraelsku vojsku totalni rat s Hezbolahom bio izniman izazov. Naime, u Hezbolahu su deseci tisuća prekaljenih boraca, a ta militantna skupina već godinama gomila oružje uz velikodušnu pomoć Irana.

Sinoć su u značajnom napadu koristili dronove i nenavođene rakete sovjetske proizvodnje tipa "kaćuša", što je u svom obraćanju javnosti potvrdio i vođa Hezbolaha Hassan Nasrullah.

No, Hezbolah raspolaže i značajnim brojem puno ozbiljnijih, preciznih dalekometnih projektila, koje, prema Nasrullahovim riječima, sinoć nije koristio. No, prema riječima vrhovnog vođe Hezbolaha, "mogao bi ih koristiti u bliskoj budućnosti".

I sama izraelska vojska, koja je u proteklim mjesecima ubila na tisuće pripadnika Hamasa u Gazi, svjesna je da je Hezbolah neusporedivo teži protivnik. Tako je danas glasnogovornik izraelske vojske (IDF) Nadav Shoshani za Sky News rekao da je Hezbolah jedna od najvećih militantnih organizacija na svijetu i "jača od mnogih vojska".

Jordan i Egipat upozoravaju na širenje rata

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi upozorio je američkog generala C.Q. Browna tijekom današnjeg sastanka na opasnost od "ogromnog sukoba" u Libanonu. 

Ured predsjednika Sisija je u priopćenju rekao da je egipatski čelnik rekao generalu Brownu da međunarodna zajednica mora "uložiti sve napore i pojačati pritiske kako bi ublažila napetost i zaustavila stanje eskalacije koja prijeti sigurnosti i stabilnosti cijele regije".

Jordan je pak upozorio da bi eskalacija sukoba između Izraela i Hezbolaha mogla dovesti do "regionalnog rata". Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sufain Qudah rekao je da "izraelska nemilosrdna agresija u Gazi i neuspjeh u postizanju primirja izlažu regiju opasnostima od širenja sukoba", izvijestili su jordanski državni mediji.

Ako rat dodatno eskalira, mogli bi se uključiti Iran i Amerika

U najgorem scenariju, u kojem bi Izrael i Hezbolah krenuli u totalni rat, nije nemoguće ni direktno uključenje Irana i Amerike. Posljedice takve eskalacije bile bi značajne za cijeli svijet. No, tu je i faktor Hamasa, koji oslabljen izraelskim udarima u Gazi i gubitkom tisuća boraca, ali i značajnog dijela vodstva, zasigurno priželjkuje rat Hezbolaha i Izraela.

Treba podsjetiti da je Hezbolah najavio da će nastaviti ispaljivati rakete na Izrael sve dok borbe bjesne u Gazi, a prekid vatre se ne čini izglednim. To znači da je itekako moguć scenarij prema kojem bi Izrael u jednom trenutku, ako se iscrpe svi pokušaju diplomatske deeskalacije, mogao pokušati riješiti problem Hezbolaha silom, odnosno kopnenom invazijom na jug Libanona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.