Bloomberg: Guvernerka ruske središnje banke htjela dati ostavku, Putin joj nije dao

Foto: EPA

GUVERNERKA ruske središnje banke Elvira Nabiullina htjela je dati ostavku nakon početka invazije na Ukrajinu, ali joj je Putin rekao da ne napušta poziciju, piše Bloomberg na temelju četiri izvora upućena u situaciju. 

Prošli tjedan nominirana je za novi petogodišnji mandat, a nije javno komentirala svoje ponovno imenovanje i nije odgovorila na upit vezan uz situaciju. Nema ni očitovanja iz ruske središnje banke. 

Podsjetimo, dugogodišnji pripadnik užeg kruga predsjednika Vladimira Putina Anatolij Čubajs odstupio je sa svog položaja zbog invazije na Ukrajinu te napustio zemlju i ne namjerava se vratiti, kazala su dva izvora, čime je on postao prvi visoki dužnosnik koji je napustio Kremlj od početka rata prije mjesec dana.

Nabiullina, koju favoriziraju ulagači i koju razne publikacije, uključujući Euromoney i The Banker, opisuju kao jednu od najboljih svjetskih kreatorica monetarne politike, sada se suočava s ratnom ekonomijom izoliranom međunarodnim sankcijama i izgladnjenom za ulaganjima dok strane tvrtke odlaze.

Očekuje se ogromna inflacija

Neki dužnosnici središnje banke Rusije opisali su stanje u toj instituciji beznadnim otkako je počela invazija. Osjećaju se zarobljenima u toj instituciji te strahuju da neće moći koristiti svoje vještine na tržištu koje je odsječeno od svijeta.

Prije invazije dužnosnici su modelirali scenarije koji su uključivali moguće isključenje iz SWIFT-a, ali su smatrali da je mogućnost sankcija na pričuve središnje banke previše ekstremna da bi bila bilo što osim hipotetska, navode izvori upućeni u situaciju.

Putin je ranije ovog mjeseca rekao kako je uvjeren da će Rusija prevladati trenutne ekonomske poteškoće i postati neovisnija. Uspoređujući sadašnji val ograničenja s onima nametnutim SSSR-u tijekom Hladnog rata, rekao je: "Sovjetski Savez živio je pod sankcijama, razvijao se i postigao kolosalne uspjehe."

Ekonomisti predviđaju dvoznamenkasti pad proizvodnje ove godine, dok bi kolaps rublja i nestašica robe mogli dovesti do inflacije od čak 25%, što je razina koja nije viđena u Rusiji od 1998. godine.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.