Bolest pomela masline na šibenskom području

Ilustracija: 123rf

BOLEST i mraz u ožujku uništili su golem broj maslina na šibenskom području, a to će se, jasno, odraziti i na količinu maslinovog ulja. Neki maslinari ostali su bez više desetaka stabala.

''Evo možete slobodno vidjeti da su od leda ispucale grane i tu nema više spasa'', kaže za RTL Vinka Skorić, maslinarka iz Primoštena.

Trebat će desetljeće, možda i dva, da se masline oporave, a umjesto ulja dobili su drvo za ogrjev.

''Ja sam ih sadio '91. i '92., znači sad su stare već 26-27 godina, duša i srce me bole'', rekao je maslinar Rade Skorić.

Negdje mušica, negdje rak, ali najviše ih je uništavao mraz. U nekim dijelovima Dalmacije ove godine, kažu, urod neće biti kao prije. Osušenih maslina ima najviše na području od Marine do Primoštena. Urod je ove godine znatno manji, a to će se vidjeti najviše u uljarama.

"Donio sam jedno sto kila maslina, ove godine nema ništa jer je led odnio, a prošlu godinu sam imao jedno pet tona i više, tako da to je to", požalio se Ljubo Ercegović, maslinar iz Rogoznice.

Upravitelj uljare tvrdi da je na njihovu području riječ o katastrofi.

"Znamo da smo prošle godine preradili tisuću i petsto tona, onda znate kolika je šteta, jer ako ove godine bude 20 do 30 tona ja ću biti presretan", rekao je upravitelj PZ-a Primošten Burni, Blaž Jurina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.