Bolivijski predsjednik naglo odstupio, već mu nude azil. U pozadini je skandal

Foto: EPA

BOLIVIJSKI predsjednik sinoć je naglo odstupio nakon što je to zatražio vrhovni zapovjednik oružanih snaga u Boliviji.

"Nakon unutarnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost za dobrobit Bolivije", rekao je novinarima zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.

Kaliman je to od Moralesa zatražio nakon što je ovaj, tek nekoliko sati ranije, pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora prema preporuci Organizacije američkih država (OAS), koja je promatrala izbore i utvrdila "jasnu manipulaciju".

Nagla ostavka nakon zahtjeva šefa vojske

Morales je, poslije burnih prosvjeda koje ga nisu natjerale na ostavku, nakon ovog zahtjeva šefa vojske koji je očito bio dovoljno uvjerljiv naglo objavio da daje ostavku.

U međuvremenu, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, ostavku je podnio predsjednik parlamenta Victor Borda i njegova dva ministra.

Ljevičarski čelnici latinoameričkih država osudili su, kako su rekli, "državni udar" u Boliviji" nakon što je predsjednik Evo Morales u televizijskom obraćanju najavio svoju ostavku uslijed nemira u zemlji i pod pritiskom vojnog vrha, prenose agencije.

Morales je rekao da je poslao parlamentu svoje pismo ostavke, koju su zatražili policija, vojska i oporba. "Naša velika želja je povratak mira u društvo", kazao je Morales. Ostavku je najavio i njegov potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Moralesovu ostavku osudili su ljevičarski čelnici Venezuele, Argentine i Meksika, dok je kubanska vlada oštro osudila "državni udar" u Boliviji i izrazila solidarnost s Moralesom. "Desnica je ovim nasilnim i kukavičkim državnim udarom napala demokraciju u Boliviji. Oštro osuđujemo udar", napisao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel na Twitteru, pozvavši svijet da se "mobilizira za Evov život i slobodu", prenosi Reuters.

Meksički predsjednik nahvalio Moralesa, nude mu azil

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova zemlja "prepoznaje odgovoran odnos predsjednika Moralesa, koji je podnio ostavku radije nego da ljude izloži nasilju". Meksiko je objavio da će Moralesu ponuditi azil ako ga on zatraži.

Argentinski izabrani predsjednik Alberto Fernandez i njegov venezuelski kolega Nicolas Maduro osudili su "udar" u Boliviji nakon ostavke Moralesa. "Kategorički osuđujemo državni udar protiv našeg brata predsjednika Eva Moralesa", napisao je Maduro na Twitteru, dok je ljevičar Fernandez, koji je pobijedio na argentinskim izborima 27. listopada, ocijenio da je "državni udar u Boliviji rezultat zajedničke akcije nasilnih civilnih skupina, podijeljenosti policije i pasivnosti vojske".

Ranije u nedjelju vrhovni zapovjednik oružanih snaga u Boliviji zatražio je od Moralesa da odstupi kako bi se osigurala stabilnost u zemlji. "Nakon unutarnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost, za dobrobit Bolivije", rekao je novinarima zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je promatrala izbore održane 20. listopada, utvrdila "jasnu manipulaciju". Sporna pobjeda Moralesa na tim izborima potaknula je prosvjede diljem zemlje. U njima je poginulo troje, a ozlijeđeno je više od 300 ljudi. 

Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho koji je postao simbolom oporbe rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara. Na odstupanje Moralesa je pozvao i njegov izborni protivnik Carlos Mesa. "Ako imaš i trunčicu patriotizma u sebi, trebao bi odstupiti", rekao je Mesa.

U pozadini je skandal

Izborni skandal uzdrmao je Moralesa, ostatak latinoameričke "ružičaste plime" od prije dva desetljeća, potresavši povjerenje u stabilnost demokracije u Boliviji. Kriza prijeti potopiti tu ljevičarsku ikonu u vrijeme dok se lijevo usmjereni čelnici vraćaju na vlast u Meksiku i Argentini.

Taj je izborni skandal od prije mjesec dana potaknuo prosvjede diljem zemlje. 

Povjerenstvo je zaustavilo preliminarno prebrojavanje glasova u nedjelju kada su rezultati pokazivali da će se održati drugi krug izbora. Iznenadna pauza izazvala je zabrinutost izbornih promatrača i stranih vlada zbog mogućeg namještanja glasova.

U trenutku prestanka objavljivanja rezultata Morales je imao 45,3 posto, a protukandidat Carlos Mesa 38,2 posto. Prema bolivijskom zakonu, za pobjedu u prvom krugu potrebno je više od 40 posto glasova i 10 posto više od prvog sljedećeg kandidata.

Nakon 24 sata pauze nastavljeno je prebrojavanje glasova i objavljeni su rezultati po kojima Morales ima 46,85 posto glasova, a Mesa 36,73. Ovakvi rezultati osiguravaju Moralesu pobjedu u prvom krugu.

Dio izbornih promatrača nazvao je tu iznenadnu promjenu "drastičnom i teškom za objasniti".

Neobjašnjiva promjena izbornog rezultata izazvala bijes prosvjednika

Bijesni prosvjednici sukobili su se s policijom na ulicama prijestolnice, La Paza, a Mesa je izjavio da ne priznaje te rezultate i nazvao ih je "sramotnima".

"Vjerujemo da ih građani neće prihvatiti", rekao je Mesa novinarima u Santa Cruzu. "Ova vlada je stvorila nemoguću situaciju. To je ismijavanje izbora."

Dan ranije Mesa je slavio ulazak u drugi krug nakon službenog prebrojavanja gotovo 84 posto glasova koje je pokazalo da Morales nema dovoljno glasova da bi izbjegao drugi krug.

Morales, koji je osvojio svoja prijašnja tri mandata s čvrstom većinom, ustvrdio je u nedjelju navečer da će dobiti dovoljno glasova s ruralnih područja za pobjedu u prvom krugu.

Neizvjesnost je izazvala prosvjede u Boliviji i zabrinutost međunarodnih izbornih promatrača i diplomata zbog mogućeg namještanja izbora, a neki od njih boje se da bi zemlju moglo zahvatiti nasilje poput onog u Čileu i Ekvadoru.

Prosvjednici su u ponedjeljak navečer zapalili prostorije izbornog povjerenstva u gradovima Sucre i Potosi, a u La Pazu su se sukobili s policijom. Skupine Moralesovih protivnika i pristaša sukobljavale su se širom zemlje.

Prosvjedi su se nastavili do danas, a u jednom trenutku im se pridružila i policija. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.