Bolsonarovi pristaše planirali bombaške napade. "Ne želimo komunizam u Brazilu"

Foto: EPA

BRAZILSKA policija uhitila je čovjeka kojeg tereti da je pokušao aktivirati eksplozivnu napravu kako bi "posijao kaos" uoči inauguracije novoizabranog predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve 1. siječnja. Muškarac je postavio bombu u kamion s gorivom u blizini zračne luke u Brasiliji, ali bomba nije eksplodirala, kazali su iz policije.

Osumnjičenik je policajcima rekao da je skovao plan s drugim pristašama Jaira Bolsonara, predsjednika na odlasku. Policija još uvijek traga za njegovim mogućim pomoćnicima. 54-godišnji osumnjičenik rekao je istražiteljima da je došao u Brasiliju 12. studenog kako bi sudjelovao u prosvjedima ispred stožera vojske, piše BBC.

"Pokušavali smo isprovocirati reakciju vojske"

Pristaše predsjednika Bolsonara tamo već tjednima prosvjeduju tražeći da snage sigurnosti interveniraju kako bi spriječile njegovog izabranog nasljednika Lulu da preuzme dužnost. Okorjeli pristaše krajnje desnog predsjednika vjeruju da su predsjednički izbori, na kojima je Lula tijesnom razlikom pobijedio Bolsonara, bili namješteni, iako nema dokaza koji bi poduprli njihovu tvrdnju.

Bolsonaro je i sam nekoliko puta iskazao sumnju u brazilski elektronički sustav glasovanja uoči izbora, čime je potaknuo nepovjerenje svojih pristaša u rezultat. Brazilski izborni sud odbacio je njegove optužbe kao neutemeljene, a odbijen je i prigovor njegove stranke protiv rezultata izbora, no mnogi njegovi pristaše i dalje su uvjereni da su mu izbori "ukradeni".

Policija je rekla da im je osumnjičenik rekao da su on i kolege prosvjednici ispred stožera vojske odlučili "pokušati isprovocirati intervenciju oružanih snaga" kako bi spriječili "da komunizam zavlada Brazilom". Planirali su detonirati nekoliko bombi diljem glavnog grada kako bi prisilili vojsku da proglasi izvanredno stanje, u nadi da će spriječiti održavanje ceremonije prisege.

Napravu je primijetio vozač kamiona

Šef gradske policije Robson Cândido rekao je novinarima na konferenciji za novinare da je grupa aktivirala eksplozivnu napravu koju je postavila na kamion s gorivom parkiran u gradskoj zračnoj luci, ali naprava nije eksplodirala. Napravu je primijetio vozač kamiona koji je obavijestio policiju.

Cândido je objasnio da su policajci uspjeli pratiti osumnjičenika do stana, gdje je pohranjivao "arsenal oružja". Novi brazilski ministar pravosuđa, Flávio Dino, rekao je da će sigurnosne mjere za Lulinu prisegu 1. siječnja biti "ponovo procijenjene i pojačane" nakon incidenta. "Demokracija je pobijedila i pobijedit će", napisao je na Twitteru govoreći o izborima i primopredaji vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.