Boras o HDZ-ovcu koji je spiskao novac Sveučilišta: Mediji izmišljaju afere i gafove

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL, screenshot RTL

SEFOVI za oružje, mobiteli, skupi laptopi, kožne torbe, individualni trening i još dosta toga je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković platio 700.000 kuna. 

Sve fakture odobrilo mu je Sveučilište i na njima stoji potpis Borasovog prorektora za poslovanje Tonćija Lazibata. 

>> HDZ-ovac o sefovima na koje je spiskao novac Sveučilišta: Možda su i prejeftini

Rektor Damir Boras cijeli slučaj je komentirao za Radio student.

"Mi jako dobro surađujemo sa Studentskim zborom"

Na pitanje kako komentira nedavne događaje vezane uz Studentski zbor rektor je naglasio kako Zbor predstavlja sve studente Sveučilišta u Zagrebu. Pozvao se na Zakon o studentskom zboru i istaknuo kako je dužnost Sveučilišta da im omoguće financiranje koje im po tom istom zakonu i pripada.

"Mi po Zakonu o Studentskom zboru moramo poštovati odluke Studentskog zbora i omogućiti im ono financiranje koje njima pripada i mi jako dobro surađujemo sa Studentskim zborom i njihova je stvar što će se događati u njihovoj organizaciji. Dakle mi poštujemo studentske predstavnike. Mi možemo imati svoje mišljenje o medijima, kako su to sve prikazali, ali mi na to ne smijemo, u smislu organizacije i inače, utjecati", rekao je Boras.

Novinar ga je pitao na što točno misli kad kaže "medijsko prikazivanje".

"Ne možete na temelju dvije, tri stvari njima pripisivati cjelokupni financijski trošak", odgovorio je i dodao da se treba objektivno proučiti na što su novci potrošeni, a ne odmah napisati da je "700 tisuća kuna spiskao na kompjutere".

"Moramo paziti samo da je sve po zakonu"

Što se tiče objavljenog popisa transakcija, Boras kaže da je sve legalno.

"Mi ne možemo odlučivati hoće li Studentski zbor kupiti ovakve ili onakve kompjutere", rekao je Boras i dodao: "Mi moramo paziti samo da je natječaj bio raspisan po zakonu i da je sve po zakonu. Osim toga, nikad nismo davali u tom smislu savjete Studentskom zboru."

Zakonom je određeno kako Sveučilište u Zagrebu nema nikakvu kontrolu nad upravljanjem financijama Studentskog zbora, naveo je rektor. 

"Izmišljaju se afere i gafovi"

Izlaznost na studentske izbore već godinama je niska i iznosi u prosjeku manje od 10%. Drugim riječima, od oko 70 tisuća studenata, na izbore izađe tek njih 7 tisuća.

"Nije pitanje apatičnosti, nego svi se, mnogi se bave isključivo učenjem i nisu odgojeni tako da se bave i problemima Sveučilišta. Sigurno da bi nam, meni, bilo drago da svi studenti izađu na izbore. Uvijek svi", rekao je i dodao da to nije problem koji se veže isključivo uz Zagreb.

Boras za ovu aferu krivnju nalazi u medijima.

"Izmišljaju se afere i izmišljaju gafovi, a potpora Senata od 80 do 90% pokazuje da sve to nije istina", zaključuje Boras.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.