Borzan umjesto Bernardića? Sjetite se kako je pomagala optuženiku bliskom HDZ-u

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U MEDIJIMA se kao najozbiljnija kandidatkinja za nasljednicu Davora Bernardića na čelu SDP-a počela spominjati europarlamentarka Biljana Borzan.  

O Borzan se kao novoj šefici SDP-a govori već neko vrijeme, no sve je dodatno rasplamsao sastanak koji je Borzan održala s jednim od najutjecajnijih SDP-ovaca u ovom trenutku - primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom. 

Iako je Borzan demantirala da joj je Komadina na tom sastanku ponudio da preuzme SDP, čini se da je SDP-ova europarlamentarka ipak jedna od glavnih kandidatkinja za čelo SDP-a, jasno, kada i ako Bernardiću uspiju objasniti da bi se ipak trebao povući.

Valjalo bi stoga podsjetiti na zanimljiv detalj iz političkog djelovanja nove nade za čelnu poziciju SDP-a Biljane Borzan. 

Borzan upletena u aferu zbog koje se sudi bivšoj šefici Porezne Nadi Čavlović Smiljanec

Europarlamentarka koja uživa dosta simpatija unutar SDP-a, ali i u javnosti, bila je, naime, dio afere zbog koje se sudi bivšoj šefici Porezne uprave, još jednoj SDP-ovki, Nadi Čavlović Smoljanac. 

Ona je, posjetimo, optužena da je oprostila dug poduzetniku Željku Bilošu, inače bliskom i HDZ-u. Sudi joj se da je državu, zajedno s bivšom šeficom Porezne uprave u Osijeku Ružicom Kovačević, oštetila za 9,5 milijuna kuna.

USKOK tvrdi da je Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave tražila da se rješenje za Biloševu firmu OLT ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini. 

U cijelom je procesu vrlo aktivno sudjelovala i Biljana Borzan koja se spominje u razgovorima između savjetnika predsjednice Mate Radeljića i spomenutog Biloša koji su pušteni na sudu.

Borzan agitirala za Biloša kod stranačke kolegice na čelu Porezne

Radeljić je tako Bilošu, među ostalim, kazao da je Borzan razgovarala sa "šeficom Porezne u Zagrebu" koja je pitala kada bi dug mogao biti plaćen, a Borzan je navodno kazala za mjesec dana.

Bilošu je oko poreznog duga pomagao i bivši ministar i novi-stari predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, a na jednoj je snimci zabilježeno i kako preko tajnice dogovara sastanak s tadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem.

Borzan je priznala da je pomagala optuženiku bliskom HDZ-u. To je pokušala objasniti time što je socijaldemokratkinja. 

"Kao socijaldemokratkinji interesi radnika i očuvanje radnih mjesta su mi visoko na ljestvici prioriteta. Razgovarala sam u vezi OLT-a u Poreznoj u cilju da vidimo može li se, u okviru zakona, naći rješenje koje zadovoljava državu i čuva radna mjesta", izjavila je prije tri godine. 

Dodala je da je dala iskaz USKOK-u, no da više ne može komentirati jer je postupak u tijeku. 

Da se za Biloša zauzimala Biljana Borzan, potvrdio je u svom svjedočenju pred sudom bivši ministar financija Slavko Linić. To je, kaže, saznao od Nade Čavlović Smiljanec. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.