Bračni par htio ići na Titanic, tužili šefa OceanGatea. Povukli tužbu kad je poginuo

Foto: Twitter/OceanGate/Blue Origin Media

Par s Floride koji je tužio vlasnika OceanGatea Stocktona Rusha jer je odbio vratiti njihov depozit od 210.000 dolara za obilazak Titanica odustao je od tužbe nakon što je Rush poginuo u smrtonosnoj imploziji podmornice Titan.

Kako prenose američki mediji, Marc i Sharon Hagle podnijeli su tužbu u veljači tvrdeći da je Rush konstantno otkazivao zaron koji su rezervirali na podmornici Titan još 2018. godine.

Obavijestili smo odvjetnike da povuku tužbe

Nakon što je potvrđeno da je Rush poginuo u Titanu bračni par Hagle je priopćio da su "čast, poštovanje i dostojanstvo" žrtava važniji od njihove tužbe.

"Kao i većina diljem svijeta gledali smo izvještavanje o Titanu s velikom zabrinutošću i ogromnom količinom tuge i suosjećanja za obitelji onih koji su izgubili živote", rekli su Hagleovi u izjavi za Fox35.

"U svjetlu ovih tragičnih događaja, obavijestili smo naše odvjetnike da povuku sve pravne radnje protiv Stocktona", navodi se u priopćenju.

Spor Marca i Sharon Hagle s OceanGateom započeo je 2016. kada su potpisali ugovor i uplatili depozit u nadi da će postati među prvim klijentima OceanGatea.

Sredinom 2017. Hagleovi su posumnjali da podmornica, tada poznata kao Cyclops 2, neće biti spremna do planiranog datuma isplovljavanja, navodi se u tužbi podnesenoj u okrugu Orange.

Sudski podnesak navodi da su se Hagleovi htjeli povući iz ekspedicije te su zatražili povrat svog depozita od 20.000 dolara.

Tvrde da ih je Rush posjetio u njihovoj kući na Floridi u rujnu 2017. kako bi ih uvjerio da će se putovanje odvijati prema planu.

"Rush nam je opisao što se može očekivati ​​tijekom avanture", tvrdili su oni.

U siječnju 2018. par je tvrdio da je bio prisiljen platiti cijeli polog od 210.258 dolara kako bi osigurao dva mjesta u Titanu.

Ekspedicije su zatim non-stop otkazivane, a kada su zatražili povrat novca 2019., rečeno im je da moraju pristati na mjesta u Titanu 2021.

Hagleovi letjeli i na Bezosovoj svemirskoj raketi

Raketa New Shepard Bezosove kompanije Blue Origin na kojoj su bili Hagleovi lansirana je 31. ožujka iz zapadnog Teksasa.

Hagleovi su bili dvoje od šesteročlane posade na 11-minutnom letu do ruba svemira.

New Shepard je 18.3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računalom.

Tijekom putovanja posada nekoliko minuta osjeća bestežinsko stanje te može vidjeti zakrivljenost planeta kroz, kako kaže Blue Origin, najveće prozore ikada korištene u svemirskom prometu.

Rush s još četvero poginuo u imploziji podmornice

Podsjetimo, petero putnika poginulo je u imploziji podmornice tijekom putovanja do olupine Titanica - milijarder Hamish Harding, pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman, francuski oceanograf i stručnjak za Titanic Paul-Henry Nargeolet te Stockton Rush, osnivač OceanGatea.

Bespilotni podmorski robot poslan s kanadskog broda otkrio je olupinu podmornice u četvrtak ujutro 22. lipnja na oko 488 metara od pramca stoljetne olupine, četiri kilometra ispod površine, rekao je kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger na konferenciji za medije. "Krhotine su u skladu s katastrofalnim gubitkom tlačne komore", rekao je Mauger.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly opisao je imploziju podmornice "tragičnom viješću" i rekao da britanska vlada podupire pogođene britanske obitelji.

Bijela kuća je objavila da su obitelji poginulih prošle kroz potresno iskušenje u proteklih nekoliko dana te da su u njezinim mislima i molitvama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.