Branimir Glavaš osuđen na 10 godina zatvora, Krnjak na osam, Getoš Magdić na sedam

BRANIMIR GLAVAŠ je proglašen krivim po prve dvije točke optužnice za slučajeve "selotejp" i "garaža" te je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zatvora. Po prvoj točki optužnice, koja se odnosi na slučaj "garaža" i u kojoj se opisuje mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića, natjeranog da popije kiselinu iz akumulatora te zlostavljanje Nikole Vasića, Glavaš je osuđen na pet godina zatvora, jer je "propustio spriječiti mučenja i ubojstva".

> Presuda Glavašu: Kamo sreće da je cirkus gotov

> Glavaš: Ovo nije zbogom, ovo je doviđenja

Po drugoj točki optužnice, koja se odnosi na slučaj "selotejp", Glavaša se tereti da je naredio uhićenja, provođenje mučenja te ubijanje sedam civila srpske nacionalnosti koji su bačeni u Dravu, a od kojih se izvukao jedino Radoslav Ratković, za što je osuđen na osam godina zatvora. Mučenim i s rukama svezanim na leđa uz pomoć samoljepljive trake, Branku Lovriću, Aliji Šabanoviću, Milutinu Kutliću, Bogdanu Počuči, Svetislavu Vukajloviću i ženi kojoj identitet nije utvrđen, zapovjeđeno je da kleknu na obalu Drave, nakon čega su ih krvnici smaknuli mecima u glavu te bacili u rijeku.

Krivima su proglašeni i ostali optuženici. Ivica Krnjak je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a Zdravko Dragić, Tihomir Valentić i Dino Kontić na po pet godina zatvora. Glavaš i Getoš Magdić se nisu pojavili na izricanju presude.

Svim osuđenima sud je odredio pritvor, osim Branimiru Glavašu, koji je zastupnik u Hrvatskom saboru i koji kao takav uživa zastupnički imunitet. Ipak, Glavaš je danas nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina, što je dovoljan razlog da se i po snazi Ustava u Saboru može pokrenuti postupak za skidanje njegovog imuniteta kao zastupnika, jer je granica za to izvršenje kaznenog djela s predviđenom kaznom u trajanju od pet na više godina.

Željko Horvatović "napravio domaću zadaću"

Sudac Željko Horvatović kaznio je gotovo minimalnim kaznama počinitelje ovih stravičnih zločina protiv čovječnosti i prekršitelje Ženevske konvencije. Međutim, obrazloženje presude u kojoj je iskazao "dužno poštovanje" Glavašu i njegovim suoptuženicima kojima pripadaju ogromne zasluge za obranu Osijeka od Jugoslovenske narodne armije i pobunjenih Srba, je bilo iznimno dobro pripremljeno.

Naglasio je najprije kako su branitelji Osijeka "nažalost, pritom počinili zločine", a onda ih detaljno opisao za svaku tvrdnju se pozivajući na nekoliko različitih materijalnih dokaza ili svjedočanstava. Odbacio je u potpunosti da je suđenje bilo motivirano politikom i to argumentirao upravo onime što mu se najviše predbacivalo - duljinom trajanja procesa. Kazao je da je to dokaz da je dokazni postupak bio temeljito proveden, jer da se radilo o političkom procesu - bio bi gotov kroz nekoliko mjeseci.

Kazao je da je nedvojbeno dokazano da je postojala specijalna postrojba unutar regularne obrane, tzv. BOB - Branimirova osječka bojna, koja se bavila zastrašivanjem i ubijanjem srpskih civila, a koju su vodili Glavaš, Krnjak i Getoš-Magdić.

Iskaz krunskog svjedoka Krunoslava Fehira proglašen je u potpunosti vjerodostojnim pa je Glavaš osuđen da znao i nije spriječio ubojstvo Čedomira Vučkovića i da je omogućio mučenje Nikole Vasića. Spomenuo je i "Kviska", danas suradnika lista Slobodna Dalmacija Roberta Pauletića i njegov tekst objavljen u notornom Slobodnom tjedniku - "Spriječen atentat na Glavaša".

Kazao je kako su dokazi opovrgnuli navode iz tog teksta, kao i iz službenog izvješća o Vučkovićevoj smrti. Rane koje je taj čovjek imao na tijelu - sluznica spaljena kiselinom, oderotine i ozljede po glavi te naposljetku - sumporna kiselina koju je vještak pronašao u njegovom želucu nedvojbeno su utvrdili da taj čovjek nije preminuo od dva metka koja je u njega ispalio mladi Fehir. Vučkovića su pretukli, a onda natjerali da pije kiselinu iz akumulatora na kojemu su pronađeni tragovi krvi. Od strašnih bolova i užasa Vučković se zaletio prema ogradi Sekretarijata kada ga je Fehir pokosio s dva metka u ekstremitete. Od metaka, zaključio je sudac, nije mogao umrijeti.

Miroslav Kraljević i Jasna Domagić su nakon izlaska iz sudnice kratko komentirali da su u načelu zadovoljni visinom presude. "To je veliki korak za hrvatsko pravosuđe, a o žalbi ćemo odlučiti kad dobijemo pisano obrazloženje presude", rekli su državni odvjetnici. Glavašev je pak odvjetnički tim poručio da je ovo sumrak hrvatskog pravosuđa.

Pusića i Hedla izvrijeđala bijesna rulja ispred sudnice

Aktivista za ljudska prava Zorana Pusića i novinara Dragu Hedla, čiji je intervju sa Krunoslavom Fehirom 2005. godine izvukao iz mraka zločine Branimira Glavaša i njegove ekipe za ubijanje pred sudnicom je dočekala bijesna rulja porijeklom iz Osijeka koju je predvodila sestra Ivice Krnjaka.

Pusić je kao predstavnik civilnog društva promatrao suđenje od prvog do zadnjeg dana te nakon presude iznio svoje mišljenje kako je trenutno "najvažnije ono što će napraviti Hrvatski sabor", dakako vezano za Glavašev pritvor, jer je ovo jedinstven slučaj u hrvatskoj povijesti - zastupniku je skinut imunitet za sudski proces, ali nije za pritvor.

Kazao je i kako je pravda bila prespora - trebalo joj je 18 godina, tako da ova presuda "sigurno puno znači za pravosuđe, pogotovo pregovaračko poglavlje s Europskom unijom", no što se žrtava tiče, to je druga priča, s obzirom na težinu zločina.

Krnjakova je sestra povikala prema Hedlu "ovog čupavog treba ubiti", a novinare je zapitkivala "zašto pričaju s tim govnom Pusićem". Stanoviti Branko Macan također je imao potrebu napasti Pusića zbog toga što mu je obitelj ubijena kod Sombora, a on zbog presude "iste kao one što je danas presuđena protiv Glavaša" kojom je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora "ne može otići na grob svojim roditeljima". Pusić mu je stao objašnjavati da se udruge za ljudska prava ne mogu baviti svakim zločinom koji se dogodi, no Macan je inzistirao na vrijeđanju.

Odjednom su se pojavila dva visoka muškarca sa sunčanim naočalama koji su razapeli transparent - "Osijek nepokoreni grad" i šutke ga držali podnoseći bljeskove fotoaparata. Stajali su tako nekih pet do deset minuta, a onda su ga skupili i otišli. Pusić je još uvijek razgovarao sa Macanom, očigledno strpljiviji od nepokorenih Osječana, a možda potajno i u strahu reakcija bijesne rulje na njegove eventualne nagle pokrete.

Našla se ondje i Ružica Ćavar iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva koja kaže da je i sama promatrala suđenje od početka te je za presudu ponijela rekvizit koji su joj oduzeli pravosudni policajci. "Htjela sam razviti transparent - 'Teško državi u kojoj sucima treba suditi', ali su mi ga  uzeli", požalila nam se Ćavar. Na sreću, atmosfera linča se nije pretvorila u linč.

Vlada i Faber nemaju komentara na presudu

"Vlada Republike Hrvatske poštujući zakonske odredbe nikada dosada nije komentirala nepravomoćno izrečene presude sudskih tijela pa u tom smislu ne želi komentirati niti najnovije nepravomoćne presude u postupku za slučajeve "Garaža“ i "Selotejp“. Najoštrije odbacujemo neistinite, tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje o bilo kakvom utjecaju na pravosudna tijela tijekom sudskog postupka kao i za izrečene presude. Takve su tvrdnje, naime, unaprijed propali pokušaji da se cijeli predmet prebaci sa pravosudnog na politički teren, što također najodlučnije odbacujemo. Republika Hrvatska je pravna i demokratska država u kojoj niti jedan pojedinac nije i ne može biti iznad zakona pa tako i nepravomoćno osuđene osobe u ovom postupku", stoji u priopćenju Vlade vezano za ovaj slučaj.

Kada smo upitali Vladimira Fabera, Ravnatelja policije kako komentira presudu u kojoj praktički stoji da su sve optužbe iznesene na račun njegovih kolega iz policije dok je bio načelnik u Osijeku lažne, kazao je kako "ne komentira nepravomoćne presude" te kako "svaki optuženik može reći sve u svoju obranu, pa i laž". Sud je, naime, zaključio kako iskazi Gordane Getoš Magdić i Zdravka Dragića nisu pribavljeni ucjenama i prijetnjama, kao što su oni kasnije tvrdili.

A.B.
Foto: Index/ Goran Mehkek (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.