Brazilsko čudo izgubilo tlo pod nogama: Odroni zatvorili kip Krista Iskupitelja

SVJETSKI poznato turističko odredište iznad brazilskog grada Rio de Janeira zatvoreno je nakon što su tu južnoameričku državu zasuli odroni tla i ubili oko 250 ljudi.

Pristup kipu Krista Iskupitelja je zatvoren prvi put u 80 godina zato što su zatrpane ceste koje vode do njega. Spasioci svakoga dana u ruševinama otkrivaju sve više tijela žrtava jakih kiša koje su pogodile Brazil te pokrenule odrone. Broj žrtava će vjerojatno rasti zato što se još oko 200 osoba vodi kao nestalo, pišu svjetski mediji.

Kip Krista Iskupitelja godišnje posjeti oko 2 milijuna turista

Stručnjaci tvrde kako su u najvećoj opasnosti gradovi građeni na brdima, a najviše žrtava je iz tih gradova oko Rio de Janeira. Kip Krista Iskupitelja je 2007. godine proglašen novim svjetskim čudom, a godišnje ga posjeti oko 2 milijuna turista. Njegovo ponovno otvaranje za posjetitelje očekuje se u roku od dva mjeseca.

Gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Paes je izjavio da su evakuirani stanovnici opasnih područja. Iseljeno je čak 4 tisuće obitelji, a u opasnosti od rušenja je 10 tisuća kuća. Procjenjuje se da će obnova pogođenog područja stajati najmanje 113 milijuna dolara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.