Britanci se boje kako će im se uslijed Brexita u državu useliti "polovina" Bugarske i Rumunjske

Foto: Hina

THERESA MAY planira ukinuti prava koja građani EU imaju u Velikoj Britaniji što se tiče slobode kretanja. Izvor iz vlade za Independent kaže kako je do ove odluke došlo jer se vlada boji kako će doći do useljavanja "polovine Rumunjske i Bugarske" kada se pokrene članak 50.


The Daily Telegraph izvještava o tome kako će premijerka objaviti kako osobe koje će u Veliku Britaniju doći nakon što se započne s procesom odvajanja od EU, neće imati pravo da se trajno nastane u Velikoj Britaniji.

Oni koji su se već nastanili u Velikoj Britaniji, kao i osobe koje će doći u Veliku Britaniju prije početka procesa odcjepljenja će imati to pravo, ako njihova zemlja isto omogući za Britance.

3.6 milijuna građana EU živi u Velikoj Britaniji

Trenutno u Velikoj Britaniji živi 3.6 milijuna građana Europske unije, dok 1.2 milijun Britanaca živi u zemljama Europske unije.

Ono što zabrinjava britanske poslodavce je to da će teže nalaziti potrebnu radnu snagu nakon Brexita, posebice ako vlada zatraži građane EU da napuste zemlju.

EU navodno istražuje tretman britanske vlade prema osobama koje su iz Europske unije i koje žive  u Velikoj Britaniji, a koje su si pokušale osigurati ostanak, nakon navoda kako je to nemoguće jer su se našli pred birokratskim zidom.

Strah od useljenja iz Bugarske i Rumunjske

Izvor iz vlade je za Telegraph rekao kako se Velika Britanija tako postavlja jer imaju informacije kako će ih Europska komisija natjerati da zaštite sve EU građane koji dođu u Veliku Britaniju prije odcjepljenja od EU.

Smatraju da bi tako završili polovinom građana Rumunjske i Bugarske u Velikoj Britaniji ako budu čekali predugo pa će stoga vlada postupiti kako se najavljuje i omogućiti ostanak u Europskoj uniji samo osobama koje su već u Velikoj Britaniji ili će doći prije odcjepljenja.

Očekuje se kako će Theresa May pokrenuti postupak odcjepljenja oko 15. ožujka. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.