Britanci zbog cijepljenja sve više planiraju putovanja, jako skočio broj rezervacija

Ilustracija: EPA

PUTNIČKE kompanije i turoperateri u Velikoj Britaniji bilježile su u protekla dva tjedna neočekivani skok rezervacija, a cijepljenje protiv covida-19 posebno je ohrabrilo putnike u dobnoj skupini iznad 50 godina, prenose britanski mediji.

Turistički sektor nove podatke tumači "povjerenjem u cjepiva" i čini se da mu se konačno ukazao tračak svjetla, iako pandemija koronavirusa još uvijek pritišće Britance i sustav zdravstvene zaštite, napominje BBC. 

Najveći britanski turoperator TUI navodi da pola rezervacija na njihovoj web stranici čine građani stariji od 50 godina. Njihov je udio ranije bio puno manji.

Autobusni prijevoznik National Express izvijestio je da su u posljednja dva tjedna rezervacije građana starijih od 65 godina gotovo utrostručene.

"Nakon najave cjepiva dobili smo bazu kupaca, uglavnom starijih od 65 godina. Poraslo je samopouzdanje u rezervacijama i bilježimo skok za ljeto 2021. godine", kaže Jit Desai iz odjela za organizaciju odmora u National Expressu. 

"Prošlog vikenda izbacili smo brošuru za proljeće-ljeto 2021. i od ponedjeljka dnevno bilježimo onoliko rezervacija koliko smo ih donedavno primali u tjedan dana i trendu se još ne nazire kraj", ističe Desai. 

Cjepivo daje sigurnost i povjerenje pa smo i kupci i mi dobili mogućnost da planiramo", dodao je.

Traži se i odmor u Europi

Pandemija se pokazala pogubnom za sektor putovanja, koji je u Velikoj Britaniji zatvorio nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta. Milijuni Britanaca otkazivali su odmore zbog zdravstvene situacije koja se promijenila i u cijelom svijetu.

Trenutno 90 posto rezervacija autobusnog prijevoznika National Expressa čine britanske destinacije i izgleda da će i ovu godinu kao i prošlu obilježiti ostanak unutar granica.

"Malo je rezervacija za Europu zbog neizvjesnosti na kontinentu", kaže Desai. Domaće su destinacije privlačnije jer nema potrebe za karantenom, niti neizvjesnosti koju stvaraju mogući potezi stranih vlada, objašnjava.

Prošla dva tjedna donijela su promjene i u potražnji za odmorom na sunčanim europskim plažama, tvrdi pak TUI, poznat po ponudi odmora na takvim destinacijama.

Vidimo novu bazu kupaca, od 50 godina naviše, zahvaljujući vijestima o cjepivima, rekao je Andrew Flintham iz TUI-a. "Tržište jest još uvijek depresivno i nije kakvo bismo željeli da bude, ali pojavio se tračak nade", dodao je.

Ljeto će biti dobro

Zanimljive su i promjene u vrsti i vremenu odmora.

Više se rezerviraju termini u srpnju i kolovozu, a velika je potražnja za rujnom i listopadom, kazao je Flintham.

Odmor se ujedno rezervira na dulje vremensko razdoblje, sve češće traži se deset, jedanaest ili 14 noćenja, a ne sedam kao do sada, kao da se nadoknađuje propušteno, dodaje.

"Mislim da je ljetni odmor ponovo in", zaključuje. "Treba samo malo vremena da se ljudi ohrabre, ali da, mislimo da će ljeto biti dobro", zaključuje.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.