Britanski premijer otišao na godišnji, Greenpeace mu kuću prekrio crnom tkaninom

Foto: Twitter

PROSVJEDNICI Greenpeacea prekrili su danas dio privatnog doma britanskog premijera Rishija Sunaka crnom tkaninom u sklopu kampanje protiv vladine naftne politike. Na fotografiji koju je objavio Greenpeace UK na X-u (bivši Twitter) nalaze se četiri prosvjednika na vrhu kuće u sjevernoj Engleskoj, pokrivajući ju komadima crne tkanine, dok su druga dvojica držala transparent na kojem je pisalo "Rishi Sunak - profiti nafte ili naša budućnost?"

Izvor iz Sunakova ureda rekao je da je policija bila prisutna. "Ne ispričavamo se što smo se odlučili za pravi pristup kako bismo zajamčili našu energetsku sigurnost, koristeći resurse koje imamo ovdje kod kuće, tako da se nikada ne oslanjamo na agresore poput (Vladimira) Putina za našu energiju", rekao je izvor.

Aktivisti kritizirali rezultate britanske vlade

Sunak je jučer rekao da će isti dan navečer napustiti zemlju zbog godišnjeg odmora. Velika Britanija je usvojila cilj postizanja neto nulte emisije ugljika do 2050. pod bivšom premijerkom Theresom May 2019. i brzo je izgradila svoje kapacitete za obnovljivu energiju.

No aktivisti su kritizirali vladine rezultate posljednjih godina. U ponedjeljak se vlada obvezala na dodjelu stotina dozvola za vađenje nafte i plina u Sjevernom moru u sklopu nastojanja da postane energetski neovisnija. Vlada je također u prosincu odobrila prvi novi rudnik ugljena u više desetljeća.

"Naš premijer bi trebao biti klimatski lider"

Sunak je jučer poručio da je zemlja učinila više po pitanju smanjenja emisija ugljika od drugih velikih zemalja. Greenpeace je priopćio da su se četiri aktivista popela na krov premijerove kuće u Yorkshireu u sjevernoj Engleskoj kako bi prosvjedovali protiv njegove potpore proširenju licenci za vađenje nafte i plina u Sjevernom moru.

"Očajnički nam je potrebno da naš premijer bude klimatski lider, a ne klimatski piroman", priopćio je Greenpeace UK. Anketa objavljena u srijedu pokazala je kako 67 posto birača smatra da vlada loše rješava pitanja zaštite okoliša, što je najlošiji rejting od sredine 2019. kada je YouGov počeo pratiti javno mnijenje o tom pitanju.