Britanski "skriveni zločin": Nakon čak 30 godina istraga nitko ne odgovara za sakaćenje žena

Ilustracija: 123rf

GLAVNI policijski inspektor u istrazi ženskog obrezivanja izjavio je da britanska policija još uvijek ne zna gdje se mlade žene režu i osakaćuju, prenosi Independent.

Inspektorova izjava uslijedila je nakon objave Državne zdravstvene službe (NHS) da je samo prošle godine prijavljeno skoro 5 500 slučajeva ženskog obrezivanja.

Nitko nikada nije osuđen za zločin koji se najčešće događa u obitelji


Nitko nikada nije osuđen zbog ovakvog sakaćenja žena, iako je žensko obrezivanje u Velikoj Britaniji ilegalno od 1985. godine.

Inspektor Allen Davis je izjavio: "Problem je u tome što se ovaj zločin najčešće događa u obiteljskom domu i ne prijavljuje se. Ljudi koji provode obrezivanje često su članovi obitelji i žrtve im se teško suprotstavljaju".

Broj prijava porastao od 29 godišnje do 20 mjesečno


Od 2012. broj prijava slučajeva sakaćenja je porastao od 29 godišnje do 20 mjesečno. Inspektor kaže da je to samo "vrh ledenjaka".

Voditelj telefonske linije za pomoć Društva za sprečavanje okrutnosti prema djeci (NSPCC) Mike Cannon rekao je da njegov tim svaki dan zaprimi jedan poziv zbog ženskog obrezivanja.

Iako je liječeno preko tisuću žena, nitko ne odgovara za zločine


"Ono što se tim ljudima događa je zlostavljanje djece. Ostavlja im fizičke i emocionalne ožiljke", izjavio je Cannon.

Program za prevenciju ženskog obrezivanja Ministarstva zdravstva otkrio je da je od travnja 2015. prijavljeno preko 10 000 ovakvih zločina.

Između travnja 2014. i ožujka 2016. zbog sakaćenja je liječeno 1 224 žene, ali nitko nije odgovarao za zločine.

Rješenje je u dovoljno ranoj edukaciji


Jedna od žrtava, 48-godišnja Hibo Wardere iz Somalije, vjeruje da je rješenje edukacija žena od ranih godina života.
Od 2012.

Wardere posjećuje škole i sveučilišta kako bi o ovom zločinu obrazovala djecu od njihove sedme godine života. Kaže da je odaziv vrlo ohrabrujuć i djeca su uvijek zainteresirana i puna pitanja.

"Najmlađima samo objašnjavamo da ih nitko ne smije dirati ako oni to ne žele. Starijima objašnjavamo što je žensko obrezivanje i pokazuju veliko zanimanje i želju da nauče više o toj temi", izjavila je.




 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.