Capak: Iznenađen sam naslovima na portalima nakon moje izjave, nisam sretan

Screenshot: RTL

IZJAVA ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka izazvala je danas pomutnju. Evo što je rekao upitan hoće li se ići tragom drugih europskih zemalja koje su najavile ukidanje covid-potvrda:

"Razmatramo te mogućnosti jer covid-potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došao omikron koji zaobilazi imunološki sustav i često zaražava one koji su cijepljeni i one koji su preboljeli bolest. I naravno da i mi razmatramo tu mogućnost i o tome se raspravlja. Mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost kad odlučimo da bi trebalo ići u odustajanje od nekog dijela korištenja covid-potvrda, ali nikada sve jer Europa i dalje koristi covid-potvrde i koristit ćemo ih i mi".

Nakon njegove izjave javio se ministar Davor Božinović i kazao kako nema ukidanja covid-potvrda. Capak je gostovao na RTL-u i pokušao objasniti svoju izjavu.

Svi mediji su danas prenijeli vašu izjavu da ste rekli "razmatramo djelomično ukidanje covid-potvrda".

Pustite snimku pa onda možemo o tome razgovarati. Dakle, ja nisam to rekao, ja sam samo rekao da postoji ta mogućnost da se djelomično ukinu covid-potvrde u kontekstu pitanja koje mi je bilo postavljeno za zemlje zapadne Europe, koje djelomično ukidaju covid-potvrde. Ali mi nemamo široku upotrebu covid-potvrda, što jako dobro znamo da nemamo, dakle, nemamo ni što ukinuti u ovom trenu.

Dobro, što to onda znači, covid-potvrde u Hrvatskoj ostaju do daljnjeg?

Ostaju covid-potvrde.

Kažete niste rekli da se ukidaju covid-potvrde, ni djelomično, ali ste ipak ostavili nekakav prostor za to. Sat-dva kasnije Božinović kaže da nema govora o ukidanju covid-potvrda. Ne zvuči mi to baš usuglašeno između vas.

Nema nikakve neusuglašenosti između Božinovića i mene. Ono što sam ja rekao je bila diskusija o covid-potvrdama,  ja nisam rekao da će se one ukinuti. Moram reći da sam ja iznenađen također s naslovima koji su osvanuli na portalu nakon onoga što sam rekao, i nisam radi toga sretan.

Nekako djeluje da to niste dobro usuglasili unutar samog Stožera.

Unutar stožera ne postoje nikakve nesuglasice oko toga što treba i kako treba napraviti. Uvijek postoji razmatranje situacije i dogovor.

Što je s maskama, do kad ćemo njih nositi?

Sav znanstveni svijet smatra da je važno nositi maske za sprečavanje širenja infekcija respiratornim putem pa tako to smatramo i mi. Dakle, bolje ikakva maska nego nikakva.

Što je s testiranjem učenika u školama, kada to počinje?

Izabrana je tvrtka koja će isporučiti te testove koji nisu invazivni i koje je jednostavno za provesti kod kuće. Kad ti testovi stignu, koliko je meni poznato, ovaj tjedan će krenuti ta mjera.

Znači testiranje djece u školama kreće ovaj tjedan?

Ja to ne mogu garantirati, nego kad dođu testovi, a rečeno je da će doći ovaj tjedan, tad će krenuti testiranje.