Časne koje je silovao slovenski svećenik i umjetnik traže micanje njegovih mozaika

Screenshot: YouTube

Pet žena koje optužuju utjecajnog slovenskog svećenika i umjetnika Marka Rupnika za seksualno zlostavljanje početkom 1990-ih zatražilo je od Katoličke crkve micanje njegovih djela izloženih u svetištima diljem svijeta.

Rupnik, teolog i uvaženi svjetski mozaičar, optužen je za psihološko i seksualno nasilje nad najmanje 20-ak žena tijekom 30 godina, posebice u zajednici Loyola, koju je vodio u Ljubljani. Ta je zajednica sada raspuštena. 

Više od 200 njegovih djela nalazi se po cijelom svijetu, od Lourdesa, Fatime, Damaska, Washingtona do Vatikana. 

"Žene ponovno proživljavaju traumu kada su u doticaju s njegovom umjetnošću"

U pismu upućenom biskupima žene od njih traže da uklone mozaike Mirka Rupnika u svojim biskupijama. Pismo potpisuje njihova odvjetnica Laura Sgro.

Žene, jedna Talijanka, Francuskinja, Slovenka i dvije koje su željele ostati anonimne, priznaju u pismu da je "odvajanja života umjetnika od njegovih djela složeno pitanje", ali da žene koje su pretrpjele njegovo zlostavljanje i nepopravljivu štetu koju im je nanio "ponovno proživljavaju traumu kada su u doticaju s njegovom umjetnošću".

Prema navodima, časne sestre silovane su dok su mu pozirale kao modeli za mozaike.

Izbačen je iz isusovačkog reda nakon optužbi da je tjerao časne na seks, ali njegova djela i dalje su izložena

Nakon optužbi da je časne tjerao na seks, Marko Rupnik izbačen je iz isusovačkoga reda u lipnju 2023., ali njegova djela i dalje su izložena.

Prema pisanju američkog jezuitskog glasila, Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikaciju u Vatikanu, prošlog se tjedna usprotivio micanju mozaika.

Kao kršćani, rekao je Ruffini, moramo razumjeti žrtve, no kaže da nije siguran da je uklanjanje umjetnosti najbolji način da se iskaže potpora žrtvama.

"Micati, gušiti, uništavati umjetnost nikad nije dobar izbor", rekao je Ruffini. Papa je 2023. uklonio prepreke za pokretanje postupka protiv Rupnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.