Zaštitari traže da im se usvoji kvalifikacija o napadu na službenu osobu

Ilustracija: PIXSELL/Zeljko Hladika

Povodom Dana zaštitarstva, 21. rujna, Hrvatski ceh zaštitara podsjetio je danas na probleme ceha u koje ubraja i sve učestalije napade na zaštitarke i zaštitare pri obavljanju poslova te pozvao da se usvoji kvalifikacija napada na službenu osobu.

Zaštitari u priopćenju ističu da je ljudskim i tehničko-tehnološkim kapacitetima zaštitarstvo, kao sigurnosna djelatnost, uključeno u sustav domovinske sigurnosti Republike Hrvatske i svakodnevno provodi poslove od vitalne važnosti za društvo u cjelini.

Zaštitarstvu je što hitnije potreban kolektivni ugovor kojim će se urediti materijalna prava i uvjeti rada zaštitara, a koji će biti obvezujući za sve korisnike privatne zaštite u javnom i privatnom sektoru, budući da, kako dodaju, svakog dana 16.000 zaštitarki i zaštitara odgovorno i požrtvovno radi za plaću koja je gotovo 300 eura manja od prosječne mjesečne plaće u ukupnom hrvatskom gospodarstvu.

"Treba promijeniti negativnu percepciju rada zaštitarske djelatnosti"

Ističu potrebu za promjenom negativne percepcije rada zaštitarske djelatnosti koja se, kako kažu, stvara prilikom sporadičnih nezakonitih postupanja osoba koje najčešće i nemaju dopuštenje za obavljanje poslova tjelesne zaštite.

"Apeliramo da se u cilju objektivnog i cjelovitog informiranja javnosti, prilikom nekog događaja, s nadležnim tijelima provjeri radi li se o zaštitarima koji imaju dopuštenje za obavljanje poslova tjelesne zaštite ili se radi o neovlaštenom radu", kažu iz Hrvatskog ceha zaštitara u priopćenju.

Smatraju i da je položaj zaštitarki i zaštitara u društvu potrebno što hitnije mijenjati, pogotovo kad se uzme u obzir o kakvoj je stresnoj i izazovnoj djelatnosti riječ. Zaštitarstvo je, podsjećaju, izrazito uređena i normirana sigurnosna djelatnost i dio je ukupne sigurnosti RH, a zaštitari djeluju prema ovlastima propisanim Zakonom o privatnoj zaštiti te prethodno prolaze edukacije, sigurnosne i zdravstvene provjere, postupak dobivanja odobrenja i postoji Zakonom određena odgovornost svake osobe i njihove tvrtke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.