Češki mediji savjetuju ljudima da ne ljetuju u Istri zbog meduza. Stigao im odgovor

Fotografija je samo ilustracija, ne prikazuje meduze u Istri. Ilustracija: Goran Kovačić/PIXSELL

JEDAN češki magazin objavio je lažnu vijest da su hrvatsku obalu preplavile meduze koje bi mogle ugroziti turističku sezonu. Česi su navodno zbog toga pozvali svoje građane da ne ljetuju u Istri, na što su brzo reagirali iz Turističke zajednice Istarske županije, piše Glas Istre.

Istina je da su ribari imali problema s meduzama protekle zime, ali češki mediji su tu vijest protumačili na pogrešan način, pišu. Gosti iz Češke i Slovačke slali su upite Turističkoj zajednici Istarske županije, a jedan Slovak je početkom lipnja planirao doći na odmor pa je pitao je li priča o masovnoj pojavi meduza istinita.

Iz Istre kažu da to nije istina

Šef TZ-a Istre Denis Ivošević kaže da su ovog tjedna poslali priopćenje češkim i slovačkim medijima "o stvarnom stanju u Jadranu", zbog čega su zatražili i mišljenje struke.

Ivošević pretpostavlja da je netko iz Češke u našim medijima pročitao priču o ribarima koji se žale na meduze ove zime i tu vijest prenio sa zakašnjenjem, tumačeći to potpuno pogrešno. Istaknuo je da nema nikakve opasnosti za kupače te da je vijest o masovnoj pojavi meduza na istarskoj obali izmišljena. I istarski ribari potvrdili su da su meduze gotovo potpuno nestale iz njihovog akvatorija.

A jedan češki magazin, pak, piše da su plaže u Piranu, Savudriji, Umagu, Poreču, Vrsaru i cijeloj talijanskoj obali regije Friuli Venezila Guilia "prekrivene prozirnim ljigavim želeom".