Chelsea Manning završila u bolnici, pokušala se ubiti u zatvoru

Ilustracija: EPA

BIVŠA američka vojnoobavještajna analitičarka Chelsea Manning, osuđena zbog krađe povjerljivih dokumenata i njihove predaje WikiLeaksu, oporavlja se u bolnici od pokušaja samoubojstva, javlja CNN.

Manning se od svibnja nalazi u pritvoru

Manning se od svibnja nalazi u pritvoru nakon što je odbila svjedočiti o predaji povjerljivih dokumenata WikiLeaksu 2010. godine. Osim što se nalazi u pritvoru, dobila je i novčanu kaznu u iznosu od 1000 dolara dnevno koja sada iznosi skoro pola milijuna dolara. 

"Chelsea Manning pokušala je izvršiti samoubojstvo. Odvedena je u bolnicu, gdje se sada oporavlja”, stoji u izjavi njenog odvjetničkog tima.

Manning je provela skoro sedam godina u vojnom zatvoru u SAD-u

Podsjetimo, Manning je osuđena 2013. godine zbog krađe milijuna dokumenata od State Departmenta, kao i povjerljive videosnimke koja prikazuje kako američki helikopter napada civile i novinare u Iraku 2007. godine. 

Odbila svjedočiti u istrazi o WikiLeaksu pa ponovno završila u pritvoru

Predsjednik Barak Obama preinačio je njenu kaznu te je odslužila skoro sedam godina u vojnom zatvoru dok nije puštena u svibnju 2017. godine. No kako je istraga o WikiLeaksu nastavljena, ona je odbila svjedočiti jer je rekla da je to već učinila tijekom suđenja 2013. godine. Stoga je ponovno završila u pritvoru.

"Manning je već ranije rekla da neće odustati od svojih principa čak ako joj to teško naudi. Njeni današnji potezi svjedoče o snazi njenih uvjerenja”, stoji u izjavi njenog odvjetničkog tima.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.