Chomsky se ruga Izraelu: Reakcija na rezoluciju UN-a je histerična, promijenio se svjetski poredak

Foto: Getty

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda prošli je petak usvojilo rezoluciju 2334 koja osuđuje izraelska naselja na palestinskom teritoriju iz razloga što nemaju nikakve "legalne valjanosti" i predstavljaju "eklatantno kršenje međunarodnog zakona".

Rezolucija također zaključuje da ilegalna naselja sačinjavaju "značajnu prepreku viziji dvije države koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti".

Ovo je prva rezolucija VS-a u osam godina na temu Izraela i prva  u 35 godina na temu izraelskih naselja. SAD su dosad redovito ulagale veto na ovakve rezolucije, ali ovog puta Obamina administracija je odlučila napraviti iznimku i i suzdržala se od glasanja, na taj način puštajući rezoluciju da prođe, javlja Alternet.

Netanyahu osobno očitao bukvicu veleposlanicima zemalja koje su mu se zamjerile

Očekivano, Izrael je burno reagirao na rezoluciju. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao ju je "sramotnim anti-izraelskim manevrom" i okrivio "pristranost Starog svijeta protiv Izraela" za njeno usvajanje.

Netanyahu je najavio i da će njegova zemlja zaustaviti financijske doprinose institucijama UN-a. Otišao je u svojim prijetnjama i dalje, najavivši da će zemlje koje su podržale rezoluciju platiti "ekonomsku i diplomatsku cijenu".

Reakcija nije ostala na riječima: Netanyahu je naredio svom Ministarstvu vanjskih poslova da svede na minimum odnose s veleposlanstvima 12 država koje su glasale za rezoluciju. Također je pozvao veleposlanike tih država i osobno ih ukorio zbog glasanja, uključujući i veleposlanika SAD-a.

Chomsky: SAD stoje same protiv cijelog svijeta, došlo je do zaokreta u svjetskom poretku

Rezoluciju VS-a i reakciju Izraela komentirao je za Alternet poznati lingvist i društveni kritičar Noam Chomsky: "Rezolucija VSUN-a u suštini je ista kao ranija rezolucija 446 iz 1979.koja je prošla s 12-0-3 rezultatom. Glavna razlika je da su se tada još dvije države pridružile SAD-u u suzdržanom glasu. Sada SAD stoje same protiv cijelog svijeta; a s Trumpom u još većoj izolaciji, oko još bitnijih pitanja.

Histerična reakcija u Izraelu i u američkom Kongresu reflektira snažan zaokret udesno u godinama koje su prošle otada, a cijeli incident ilustrira vrlo zanimljiv zaokret u svjetskom poretku."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.