Cijene EU industrijskih proizvoda pale i u siječnju, Hrvatska prati prosjek

Ilustracija: Shutterstock

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU-u pale su i u siječnju, a Hrvatska je pratila prosjek, pokazali su danas podaci Eurostata.

I u eurozoni i u EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u siječnju za 0.9 posto u odnosu na prethodni mjesec. U prosincu bile su pale za revidiranih 0.9 posto u eurozoni i za 0.8 posto u EU.

Cijene kapitalnih dobara i proizvođačke cijene

Najviše su se na oba područja ponovo smanjile proizvođačke cijene u energetskom sektoru, za 2.9 posto u eurozoni i za 2.5 posto u EU, najsnažnije od prošlog proljeća.

Izrazitije su porasle samo cijene kapitalnih dobara, za 0.6 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 0.5 posto u EU.   Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene smanjile su se na oba područja za 0.2 posto u odnosu na prosinac, izračunao je Eurostat.

Najveći pad u Slovačkoj

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je početkom godine, prema Eurostatu dostupnim podacima, Slovačka, za 14.3 posto. Slijede Poljska i Austrija gdje su se smanjile za 3.0 odnosno za 2.2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u industriji u prvom ovogodišnjem mjesecu bile manje za 0.9 posto nego u prosincu kada su se smanjile za 0.6 posto.

Najviše su pak poskupjeli proizvodi u estonskoj industriji, za 5.3 posto. Slijedi Irska s rastom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda za 4.0 posto u odnosu na prosinac.

Eurostat nije raspolagao podacima za Njemačku, Italiju, Belgiju i Finsku. 

Blaži pad

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u siječnju za 8.6 posto u eurozoni i za 8.4 posto u EU-u. U prosincu bile su pale za 10.7 odnosno za 10.0 posto.

Daleko najveći pad proizvođačkih cijena bilježio je i u siječnju energetski sektor, za 21.3 posto u eurozoni i za 20.1 posto u EU u odnosu na početak 2023. godine.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su za 1.5 posto u eurozoni i za 1.7 posto u EU. Najsnažnije su pak na oba područja porasle cijene kapitalnih i netrajnih potrošačkih dobara, oko dva posto.

Trojka u plusu

Najviše su u siječnju na godišnjoj razini pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 215 posto. Slijede Bugarska i Latvija gdje su bile niže za 17.8 odnosno za 12.3 posto.

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda bilježila je i Hrvatska, za 1.1 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj. U prosincu bile su na godišnjoj razini porasle za 0.6 posto.

Više cijene nego na početku 2023. bilježili su samo Luksemburg, Malta i Slovenija, za 15 odnosno za 0.7 i 0.3 posto, utvrdio je europski statistički ured.