Cijene školskih putovanja brutalno rastu. "Ljudi jednodnevne izlete plaćaju na rate"

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jednodnevni izlet 60 eura. Tri dana ekskurzije u Dalmaciji 295, a maturalno putovanje u Španjolsku za više od 1000 eura. Za mnoge roditelje učenička putovanja postala su preskupa.

>> Roditelji školaraca bijesni: Traže nas 540 eura za četiri dana na srednjem Jadranu

"Platili smo bus i obilazak Gornjeg grada uz vodiča 26 eura. Prošle godine kad su bili 2. razred su išli u voćnjak u Ivanić-Grad i to smo platili 40 i nešto eura, bio je uključen obrok i mogli su donijeti jabuka koliko su željeli. U Ivanić-Grad 40 i nešto eura", rekla je Zagrepčanka Ivana Jonjić za RTL Danas.

"Idu sada na ekskurziju u 6. mjesec Zagreb i okolica, i bilo je ponuda od 390 do 420 eura", rekla je Olja Jukić iz Splita. "Naši idu jednu godinu Italija, jednu Njemačka i mislim da je preko 700 eura. Stvarno su to velike cijene za nekoliko dana", rekao je Splićanin Ivan Rabada.

Škola mora objaviti javni poziv na koji se javljaju putničke agencije, odabiru se najmanje tri ponude, a odluku gdje će se i za koliko novca putovati donose roditelji.

"Češka je lani bila oko 700 eura, ove godine je nešto skuplja, oko 750 eura, a Španjolska je 1150 eura. Lani smo uspjeli probuditi kod učenika, a i kod njihovih roditelja, što je još važnije jer oni to plaćaju, tu socijalnu osviještenost, razmišljanje da ima učenika koji ne mogu s lakoćom platiti tu ekskurziju", rekla je ravnateljica V. gimnazije Vladimir Nazor u Splitu Ankica Kovač.

"Izlet na Plitvice 2016. bio je 120 kuna, sada je 70 eura"

Sedmaši, njih 32, iz Zagreba na jednodnevni izlet putuju u Park prirode Papuk, a prijevoz, vodiča, ulaznice i ručak njihovi roditelji platit će 59 eura.

"Ono što se događa je da nam se agencije ne javljaju, javi nam se jedna-dvije, rijetko kada tri agencije i s tim ponudama se ide na roditeljski sastanak i onda roditelji biraju. Izlet na Plitvice 2016. je bio 120 kuna, danas je između 50 i 60, čak i do 70 eura", rekao je ravnatelj OŠ Petra Preradovića u Zagrebu Denis Žvorc.

Iz putničkih agencija kažu da fiksne ponude i cijene ne postoje. Koliko će neko putovanje koštati ovisi o destinaciji, trajanju, uključenim sadržajima, broju učenika, vrsti smještaja i terminu.

"Od autobusa, vodiča, hotela i svega ostalog, mi procjenjujemo da su cijene porasle oko 30 posto", rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK. Rast je, kaže, krenuo nakon pandemije, a zbog inflacije agencije sve teže formiraju cijene. Najskuplji čimbenik je prijevoz, dodaje.

"Nikad u životu nismo jednodnevne izlete davali s mogućnošću plaćanja na rate"

Ministar obrazovanja kaže da na cijene ne mogu utjecati.

"Ja bih preferirao te školske ekskurzije više u Hrvatskoj, u osnovnim školama uglavnom i jesu, ali i maturalna putovanja isto tako. Sigurno ima dijelova Hrvatske gdje se mogu zabaviti i uživati", rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Da školska putovanja postaju luksuz, pokazuje cijena od 540 eura za 4 dana škole u prirodi na Jadranu. Takvu ponudu dobili su roditelji četvrtaša osnovne škole u Zaprešiću.

"Moram reći da se dogodilo nešto stravično. Nikad u životu nismo jednodnevne izlete davali s mogućnošću plaćanja na rate. Sad je došao nažalost i taj trenutak", rekla je direktorica turističke agencije specijalizirane za školski turizam Anamarija Lovrentjev.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.