HNB predložio stečaj nad Centar bankom, obustavljene isplate klijentima!

Foto:scx.hu

SAVJET Hrvatske narodne banke, odlučio je podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom d.d. Zagreb, nakon što je jučer dao suglasnost za dokapitalizaciju Banke od strane češke J&T banke.

Navedenu odluku Savjet HNB-a donio je nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija Centar banke u skladu s odlukom glavne skupštine banke od 16. kolovoza 2013. godine, čime je banka propustila izvršiti rješenje HNB-a. Ta je dokapitalizacija, uz bitne promjene u načinu upravljanja bankom, te kreditnim i drugim rizicima u njenom poslovanju, bila nužan preduvjet za uspostavu zakonitosti poslovanja banke i time za nastavak njenog redovnog poslovanja.
 
>HNB: Češka J&T banka dobila suglasnost za dokapitalizaciju Centar banke
 
Češka banka J&T na svojim je stranicama danas objavila da je odustala od dokapitalizacije. Odmah nakon toga HNB je naložio stečaj, a Centar banka obustavila je isplate svojim klijentima.

"Državna Agencija za osiguranje depozita (DAB-a) u potpunosti je spremna za isplatu obeštećenja za osigurane depozite u slučaju otvaranja stečajnog postupka nad Centar Bankom d.d", priopćeno je iz DAB-a. Pripreme za isplatu osiguranih depozita već su započele.

"To znači da će svim deponentima (građanima, malim poduzetnicima i neprofitnim institucijama) čiji depoziti jesu u sustavu osiguranja depozita kod Državne Agencije, biti u najkraćem mogućem roku osigurana isplata obeštećenja, a do maksimalnog iznosa osiguranih depozita koji se od 1.7.2013 povećao na 100.000 €ura (tj. kunsku protuvrijednost po srednjem tečaju na dan otvaranja stečajnog postupka)", priopćeno je iz DAB-a. Isplate će započeti najkasnije za 30 dana.
 
Biondić: Neozbiljni investitor pokušao loviti u mutnom

"Češka banka pokazala se iznenađujuće nepouzdanim investitorom", kaže Dragutin Biondić, bivši većinski vlasnik Centar banke. Dodaje da je J&T pred državu i pred dioničare postavila nove, neodržive uvjete.

Česi su, tvrdi Biondić, tražili da država preuzme cjelokupni kreditni portfelj HBOR-a, i to po nominalnoj cijeni, čime bi država na sebe preuzela cijeli rizik. "Nažalost, sada je očito da se radilo o neozbiljnom investitoru, koji je pokušao loviti u mutnom", poručuje Biondić.

Krivnju prebacuje i na Upravu banke koja je, kako kaže, loše radila na pripremi dokapitalizacije. "Uprava nije dovoljno radila na drugim mogućnostima dokapitalizacije, posebice odbivši to pravovremeno ponuditi i drugim dioničarima ili ulagačima", kaže Biondić.
 
Jučer tražili dokapitalizaciju, danas odustali
 
J&T banka podnijela je Hrvatskoj narodnoj banci 30. kolovoza 2013. zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Centar banke i isti je zahtjev dopunila 2. rujna 2013. godine ujutro.
 
Temeljem tog zahtjeva Savjet HNB-a donio je 2. rujna u 14:15 sati odluku da se J&T banci izda tražena suglasnost pod uvjetom da dokapitalizacija bude provedena u skladu s odlukom glavne skupštine te banke.
 
"U uvjerenju da je zahtjev podnijela ozbiljna kreditna institucija licencirana od strane nadležne institucije članice Europske unije, Savjet HNB-a proveo je postupak za izdavanje prethodne suglasnosti u iznimno kratkom roku kako bi Centar banci osigurao preduvjete za nastavak poslovanja. No, J&T banka je nakon dobivanja prethodne suglasnosti istog dana povukla zahtjev za stjecanjem kvalificiranog udjela u Centar banci. Time je postalo jasno da nužna dokapitalizacija Centar banke neće biti realizirana, te da nije moguće računati na stabilizaciju i uspostavu zakonitosti poslovanja te banke. " stoji u priopćenju HNB-a.
 
Centar banka je kreditna institucija s udjelom u ukupnoj aktivi bankovnog sustava od svega 0,35 posto (nešto više od 1,4 milijarde kuna) na kraju lipnja 2013. Poteškoće u poslovanju ove banke uočene su još prošle godine. Temeljem obavljenog nadzora poslovanja analizom financijskih izvješća banke, zbog utvrđenih nezakonitosti kao i slabosti u upravljanju rizicima, banci je rješenjem HNB-a od 24. rujna 2012. naloženo desetak mjera u cilju poboljšanja njene likvidnosti i solventnosti, prvenstveno smanjivanjem odljeva likvidnih sredstava i troškova poslovanja, sprječavanjem zaduživanja uz visoke kamate i poboljšanom naplatom dospjelih nenaplaćenih potraživanja.
 
K tome, vanjski revizor financijskih izvještaja Centar banke za 2012. godinu u svom je izvješću iz travnja 2013. godine utvrdio da banka nije ispravno procijenila rizičnost svog kreditnog portfelja u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima i Odlukom o klasifikaciji plasmana i izvanbilančnih obveza kreditnih institucija, odnosno da nije iskazala potreban ispravak vrijednosti svog portfelja.
 
Da je to učinila, zaključak je revizora, pokazao bi se gubitak od 76 milijuna kuna i pad stope adekvatnosti kapitala ispod zakonskog minimuma od 12 posto. U tim je okolnostima i ovlašteni revizor konstatirao kako je, bez žurne dokapitalizacije, upitan nastavak poslovanja banke.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.