Čistačice osječke bolnice otkrile: Istom krpom čiste toalet, ambulantu i sobe pacijenata

Foto: FAH

KBC OSIJEK trenutno zapošljava 2010 spremačica i 80 ljudi pomoćnog osoblja. Ipak, ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, tvrdi kako je često i do 40 posto kadra na pojedinim klinikama i odjelima na bolovanju.

Kako piše Glas Slavonije, budući da je na papiru broj nemedicinskog osoblja u odnosu na medicinsko osoblje diskutabilan, nema govora o zapošljavanju novih čistačica. 

U jednoj smjeni samo dvije čistačice

Prema riječima bolničkog osoblja, ovih dana se znalo dogoditi da cijelu Kliniku za internu medicinu, koja se sastoji od sedam zavoda, dnevne bolnice i Odjela intenzivnog liječenja u jednoj smjeni čiste samo dvije čistačice.

One su ogorčene stanjem u kojem trenutno rade. Tvrde kako im nisu osigurane ni potrebne krpe za čišćenje te kako po klinici imaju devet mopova za čišćenje dok bi im u jednoj smjeni za jednu čistačicu trebalo barem pet mopova.

Istim krpama čiste toalete, ambulante i sobe za pacijente

Čistačice tvrde kako nemaju dovoljno krpa te kako zbog toga istim krpama čiste toalete, ambulante i sobe za pacijente, od Zavoda za pulmologiju do Zavoda za gastroenterologiju.

Rekle su kako istim krpama po pet dana čiste sale za koronografiju, pa su brisovi na bakterije često pozitivni. Čistačicama pomaže pomoćno osoblje, ali su zbog toga ogorčene jer pomoćno osoblje za isti posao ima koeficijent 0,72 dok one imaju koeficijent 0,61 i nemaju dodatke koje ima osoblje zaposleno u Zavodu za plućne bolesti zbog rada u posebnim uvjetima iako su često na tom zavodu.

Ravnateljstvo bolnice zgranuto navodima čistačica


Ravnateljstvo bolnice zgranuto je navodima kako se istim krpama čiste različiti zavodi te napominju kako se to ne smije raditi. Dodali su i kako se preko europskih konzultanata snima situacija s nezdravstvenim osobljem.

Za Glas Slavonije su izjavili:

"Ministarstvo preko europskih konzultanata provodi snimak situacije nezdravstvenog osoblja, nakon čega će dati preporuke. Brojčano je stanje takvo da u Ministarstvu gledaju koliki je ukupan broj nezdravstvenog osoblja. Prošla je uprava 2015. promijenila sistematizaciju i uvela službu za uslužne djelatnosti te u sklopu nje odjel za čišćenje. Jedna je gospođa dobila koeficijent za taj posao, a nije to ustrojila, pa smo morali raditi od nule i sve ponovno ustrojavati kako bi sve čistačice bile u istoj službi. Uveli smo radne naloge da se točno zna koja je čistačica očistila koju površinu, i to po imenu i prezimenu. Sve ustrojavamo od početka, kontroliramo ih nevidljivim markerima i znamo koliko čiste. Prema protokolu čišćenja zna se koje su površine u dodiru s pacijentima i one se markiraju. Drugog dana, ako je marker nedirnut, znamo da tu nije prošla čistačica s krpom."

Stav ravnatelja Zubčića je da bi administrativni dio bolnice i hodnici mogli ići u Outsorcing, dok smatra kako operacijske sale ne bi trebale u Outsorcing.

Dodao je kao je bolnica u postupku nabave pet automatskih strojnih podnih čistača za hodnike i čekaonice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.