Članovi Ban Ki-moonove obitelji optuženi za davanje mita čim mu je istekao mandat

Foto: FAH

DVOJICA članova obitelji bivšeg glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona optužena su u SAD-u zbog podmićivanja bliskoistočnog dužnosnika u vezi s prodajom kompleksa zgrada u Vijetnamu za 800 milijuna dolara.

Joo Hyun "Dennis" Ban, trgovac nekretninama iz New Yorka i Banov nećak te njegov otac Ban Ki-sang, brat bivšeg glavnog tajnika UN-a i nekoć jedan od direktora u južnokorejskoj građevinskoj tvrtki Keangnam optuženi su pred saveznim sudom na Manhattanu.

Optužnica podignuta nakon mandata Ban Ki-moona

Optužnica je podignuta nakon što je Banu 31. prosinca 2016. istekao dvostruki petogodišnji mandat na čelu Svjetske organizacije.

Prema optužnici, Keangnam je 2013. imao problema s likvidnošću i obratio se Bahnu kako bi mu pronašao investitora za kompleks zgrada Landmark 72 u Vijetnamu za proviziju od pet milijuna dolara.

Umjesto da se financiranje izvede zakonito, Bahn i Ban Ki-sang uključili su se u shemu kako bi podmitili neimenovanog dužnosnika s Bliskog istoka koji je trebao uvjeriti bogati fond svoje države da kupi Landmark 72.

Mito je plaćeno preko Malcolma Harrisa, samoproglašenog konzultanta za umjetnine i modu i blogera koji je također optužen i koji je prema optužnici tvrdio da je bio dužnosnikov agent.

Dali 2,5 milijuna dolara mita

Prema komunikaciji s Harrisom iz travnja 2014., Bahn i Ban Ki-Sang pristali su mu unaprijed platiti 500.000 dolara mita i još dva milijuna dolara kada se posao završi. No, ispostavilo se da Harris nije imao nikakve veze s dužnosnikom te je ukrao i potrošio 500.000 dolara.

Kako je Keangnam upadao u krizu, Bahn je, vjerujući da je mito isplaćeno i da sve teće po planu, naveo Keangnam i njegove kreditore da vjeruju kako će bogati fond kupiti Landmark 72.

Kada je cijela stvar propala, na sudu je pokrenut postupak likvidacije Keangnama, stoji u sudskih spisima. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.