CNN: Putin se hvali "Sotoninim sinom" kako bi prikrio neuspjehe u Ukrajini

Foto: Screenshot Kremlj Pool

RUSKI predsjednik Vladimir Putin dao je jučer sve od sebe kako bi se pohvalio testiranjem nove interkontinentalne balističke rakete. Kazao je da će se zbog uspješnog lansiranja ICBM-a Sarmat, rakete koja je na Zapadu dobila nadimke Sotona II i Sotonin sin, "zamisliti svi oni koji pokušavaju prijetiti Rusiji".

No zapadni stručnjaci smatraju da se radi o bezopasnom "zveckanju nuklearnom sabljom" koje ne predstavlja nikakvu pravu prijetnju NATO-u te njime Putin želi prikriti svoje vojne neuspjehe u Ukrajini, piše CNN.

"Radi se o rutinskom testiranju"

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je jučer da je testiralo interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat iz Pljesecka na sjeverozapadu zemlje te da je on pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

Ovo nije prvi put da se Putin hvali snagom svojih projektila. Tijekom govora 2018. spomenuo je Sarmat kao jedno od oružja pred kojim je NATO-ova obrana bespomoćna. No s tom konstatacijom se ne slažu američki dužnosnici koji su jučerašnji događaj opisali kao rutinsko testiranje.

Kazali su da ih je Rusija prije testiranja obavijestila o njemu, kao što je propisano međunarodnim sporazumima, i da je SAD pratio lansiranje.

"Radi se o rutinskom testiranju. To ne predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama ili njenim saveznicima", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

"Sotonin sin"

Vojni analitičari smatraju da se ne radi o neposrednoj prijetnji Zapadu, već o razvoju programa ICBM-a. Sarmat bi trebao zamijeniti ICBM Voevoda iz sovjetske ere, koji je u NATO-ovim krugovima poznat kao SS-18 Satan.

Hans Kristensen, direktor programa Nuclear Information Project u sklopu Saveza američkih znanstvenika, rekao je da je razvoj Sarmata na tekuće gorivo zapravo "ušminkani" originalni projektil Satan.

"Ima slične sposobnosti kao i SS-18, ali je vjerojatno bilo nekih poboljšanja ispod haube", rekao je Kristensen.

Poput SS-18, Sarmat bi mogao nositi 10, a možda i više nuklearnih bojevih glava s dometom do 18.000 kilometara, što znači da bi mogao ciljati kontinentalni dio SAD-a.

Kristensen je rekao da je Rusija u posljednjih godinu dana nadograđivala postrojenje za lansiranje Sarmata i da je program nekoliko puta kasnio, odnosno da je projektil trebao biti lansiran još prošle godine.

Kada bude operativan, Sarmat, kao i svi projektili koji se lansiraju s raketnog silosa, vjerojatno će biti u većem stanju pripravnosti od ICBM-a baziranih na mobilnim platformama, navodi Kristensen. To je zato što su silosi stacionarni i stoga podložniji napadima neprijateljskih snaga.

Odvraćanje pažnje od potonuća Moskve

Vojni analitičari smatraju da bi se ovo lansiranje trebalo promatrati u kontekstu nedavnih ruskih vojnih neuspjeha i da je Putin vjerojatno iskoristio ovaj događaj kako bi svojim građanima odvratio pažnju.

Naime, gledano iz ruske perspektive - rat u Ukrajini ne ide dobro. Rusija je prvotno smatrala da će "specijalna vojna operacija" biti gotova za nekoliko dana, a radi se o sukobu koji traje već skoro dva mjeseca. Dodatno, ruske snage se svakodnevno bore s nedostatkom opreme i streljiva te lošom logistikom.

Prošlog tjedna je Rusija u Crnom moru izgubila jednu od svojih najvećih raketnih krstarica – Moskvu. Gubitak broda uzrokovao je sramotu Rusiji unatoč tome što je ona navela da je brod potonuo tijekom oluje i nakon požara. Ukrajina tvrdi da je potopila Moskvu svojim projektilima.

Zbog takvih promašaja Putinu su prijeko potrebne neke pozitivne vijesti kako bi održao moral svoje publike. A jučerašnje lansiranje bilo je izvrstan alat za nešto takvo. Stručnjaci pak, s druge strane, smatraju da ovakvo hvaljenje sa "Satanom II" ukazuje na dublje probleme u srcu ruske vojske.

Hitlerovo čudesno oružje

"Glamurozne diktatorske vojske su često fascinirane spektakularnim oružjem. Kupuju sofisticirane zrakoplove i tenkove, ali ne nabavljaju manje glamuroznu opremu", rekao je nedavno za CNN Phillips O'Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj.

O'Brien je ponovio ovu opasku nakon jučerašnjeg lansiranja i na Twitteru naveo da "to zaudara na Hitlerovo 'čudesno oružje' iz Drugog svjetskog rata".

"Čudesno oružje je bila njemačka propaganda kojom se ona koristila kako bi izgledalo kao da može dobiti rat iako su stvari na terenu izgledale loše. Često se radilo o stvarnome oružju, ali se ono koristilo kako bi se odvratila pažnja njemačkog naroda", napisao je O'Brien.

"On (Putin) pokušava smiriti Ruse, učiniti da se osjećaju sigurno i da se ponose svojom tehnološkom snagom. Iako rat pokazuje koliko je ruska vojska nesposobna pri upravljanju složenim sustavima", dodao je.

No, što se tiče situacije na terenu u Ukrajini, kažu analitičari, testiranje ICBM-a neće imati praktički nikakvog utjecaja. Radi se o strateškom oružju koje je u biti, kao i SS-18, dizajnirano da cilja Sjedinjene Države. No SAD ima svoje balističke projektile koje bi mogao upotrijebiti u slučaju da Putin napadne "Sotonom II".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.