CNN: Što sve Bernie Sanders mora popraviti da bi osvojio izbore 2020. godine?

Ilustracija: EPA

SENATOR Vermonta, Bernie Sanders, najavio je ovog tjedna da kreće u utrku za predsjedničke izbore 2020. godine. 

Bernie bi bio kandidat demokrata, a prema američkom izbornom sustavu, najprije ga Demokratska stranka mora izabrati za svojeg kandidata i tek će onda moći ići u utrku za predsjednika SAD-a. 

Ostaje za vidjeti tko će još najaviti kandidaturu za demokratskog predsjedničkog kandidata, a američki mediji počeli su raspravljati o tome hoće li Hillary Clinton još jednom objaviti kandidaturu i krenuti u utrku za prvu predsjednicu SAD-a.

Hillary Clinton je, podsjetimo, na izborima 2016. godine bila kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD-a. Da je osvojila izbore, postala bi prva predsjednica te zemlje. Ali to se nije dogodilo, a te izbore je dobio Donald Trump.

Bernie Sanders sada stoji puno bolje nego 2016. godine

CNN piše kako se Bernie Sanders ovaj put nalazi u značajno drugačijoj poziciji nego kada se kandidirao 2016. godine, kada se njegova pobjeda smatrala slabo vjerojatnom. 

U međuvremenu je izgadio prepoznatljivo ime, a na anketama dijeli drugo mjesto s bivšim potpredsjednikom SAD-a, Joeom Bidenom.

Ali, kako bi poboljšao svoj rejting i kako bi imao bolji rezultat nego 2016. godine, Sanders mora proširiti svoju bazu glasača i popraviti se u najmanje pet područja. 

CNN je u svojoj analizi objavio o kojim se područjima radi.

1. Crnačko biračko tijelo

CNN piše kako se Bernie Sanders mora približiti crnačkom biračkom tijelu. Dodaju kako je činjenica da se Bernie 2016. nije uspio približiti tom dijelu biračke baze demokrata doprinijela činjenici da je kao demokratski kandidat na kraju izabrana Hillary Clinton. Ona ga je među crnačkim izbornim tijelom pobijedila za 57 bodova kada se pogleda prosjek izlaska na unutarstranačke izbore po državama. To je pak jako loš rezultat s obzirom na činjenicu da crnačko biračko tijelo drži oko 20 posto demokratskih glasača.

Ako Sanders opet bude imao ovakav rezultat među crnačkim biračkim tijelom, njegova kandidatura bi u startu bila propala stvar. Stoga mu obraćanje crnačkom biračkom tijelu mora biti jedan od prioriteta kampanje za 2020. godinu.

2. Demokrati

Sanders je neovisni senator koji je na prošlim izborima najbolje stajao među glasačima koji se svrstavaju kao neovisni. Među njima je odnio pobjedu za 29 bodova prema rezultatima izlaznih ankera. 

Ali, problem se pokazao među glasačima koji se izjašnjavaju kao demokrati. Tamo je izgubio za 27 bodova. To je posebno loše za Sandersa jer je među demokratima odnos između glasača koji se identificiraju kao demokrati spram onih koji se identificiraju kao neovisni 3:1. Barem je tako bilo u izborima 2016. godine. Dobre su pak vijesti za Sandersa kako će u izbornom tijelu 2020. vjerojatno biti više onih glasača koji će se izjasniti kao neovisni.

Ipak, Sanders najprije mora krenuti u kampanju za mjesto demokratskog kandidata, a tek onda početi razmišljati o kampanji za predsjednika SAD-a.

3. Stariji glasači 

Sanders je na izborima 2016. bio kandidat mladih glasača. Kod onih koji su mlađi od 45 godina Sanders je osvojio 19 bodova. Ako Sanders poboljša ovaj rezultat, to bi mu znatno olakšalo put do kandidata Demokratske stranke. Ali ipak su oni koji su mlađi od 45 godina manjina kada se radi o stranačkim izborima. 

Demokrati koji imaju 45 ili više godina čine oko 60 posto glasača na izborima u Demokratskoj stranci 2020. godine. Sanders je među njima 2016. godine izgubio od Hillary Clinton. Stoga će vjerojatno morati poboljšati svoj rezultat među starijim glasačima. To pak neće biti lako s obzirom na to da su stariji demokrati tradicionalno umjereniji i manje favoriziraju osobu koja se opisuje kao demokratski socijalist. 

4. Glasovi žena

Na stranačkim izborima za predsjedničkog kandidata 2016. godine Sanders je glasove muških demokrata izgubio za samo 2 boda. Žene je pak izgubio za 22 boda. Žene su oko 58 posto glasača na stranačkim izborima za predsjedničkog kandidata demokrata. Tako je barem bilo 2016. godine. 

CNN stoga postavlja pitanje može li Sanders osvojiti bolji rezultat kod žena. Činjenica da se ovaj put, barem prema dosadašnjim kandidaturama, neće boriti s bivšom prvom damom SAD-a i potencijalnom prvom predsjednicom. 

5. Glasovi jako liberalnih glasača

Sanders se profilirao kao najliberalniji kandidat u stranci koja vuče ulijevo. Ipak, 2016. je najbolje što je mogao napraviti boriti se s Hillary Clinton i završiti s izjednačenim rezultatom među glasačima koji se predstavljaju kao jako liberalni. Moguće je da će postotak jako liberalnih glasača biti još veći 2020. godine. 

S puno kandidata, Sanders bi mogao dobro proći i ostvariti jaku pobjedu među jako liberalnim glasačima u Demokratskoj stranci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.