CNN-ova analiza: U smrtonosnom izraelskom napadu na Rafah korišteno američko oružje

Foto: EPA

Američko streljivo korišteno je u smrtonosnom izraelskom napadu na kamp za raseljene osobe u Rafahu počinjenom u nedjelju, pokazali su analiza videa s mjesta događaja i pregled stručnjaka za eksplozivna oružja koje je proveo CNN.

Najmanje 45 ljudi je poginulo, a više od 200 drugih je ozlijeđeno nakon što je izbio požar nakon napada izraelske vojske na periferiji najjužnijeg grada Gaze, većinom žene i djeca, prema ministarstvu zdravstva Gaze i palestinskim medicinskim radnicima.

Nova faza izraelske ofenzive

Snimke koje je CNN pribavio pokazale su dijelove kampa u Rafahu u plamenu, s desecima muškaraca, žena i djece koji su panično pokušavali pronaći zaklon od noćnog napada. Izgorjela tijela, uključujući i djece, mogla su se vidjeti kako ih spasitelji izvlače iz ruševina.

Izraelska eskalacija napada u Rafahu, gdje se prije početka operacije Izraela sklonilo oko 1.3 milijuna Palestinaca, izazvala je brzu međunarodnu osudu, s agencijama Ujedinjenih naroda, humanitarnim organizacijama i brojnim vladama koje su pozvale Izrael da odmah zaustavi svoju ofenzivu.

Izraelski tenkovi viđeni su kako napreduju dalje u Rafah u utorak, prvi put u sedmomjesečnom ratu Izraela protiv Hamasa, signalizirajući novu fazu u kontroverznoj i destruktivnoj ofenzivi Izraela.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden ne mijenja svoju politiku prema Izraelu, sugerirajući da smrtonosni napad na Rafah još nije prešao crvenu liniju koja bi prisilila na promjene u američkoj podršci, unatoč tome što je ranije ovog mjeseca u intervjuu za CNN rekao da neće dopustiti korištenje određenog američkog oružja u velikoj ofenzivi u Rafahu.

Američko oružje koje proizvodi Boeing

CNN je geolocirao videozapise koji prikazuju šatore u plamenu nakon napada na kamp za interno raseljene osobe poznat kao Kamp za mir Kuvajt 1.

Na videu podijeljenom na društvenim mrežama, koji je CNN geolocirao na isto mjesto, uspoređujući detalje uključujući znak na ulazu u kamp i pločice na tlu, vidi se rep američke male bombe, promjera GBU-39 (SDB), prema četvorici stručnjaka za eksplozivna oružja koji su pregledali video za CNN.

GBU-39, koji proizvodi Boeing, visokoprecizno je streljivo "dizajnirano za napad na strateški važne točkaste ciljeve" i rezultira niskom kolateralnom štetom, rekao je stručnjak za eksplozivno oružje Chris Cobb-Smith za CNN.

Međutim, "korištenje bilo kojeg streljiva, čak i ove veličine, uvijek će predstavljati rizike u gusto naseljenom području", rekao je Cobb-Smith, koji je također bivši časnik britanske vojske za artiljeriju.

"Vidio sam dio repa i odmah sam znao da je to jedna od varijanti američkog oružja"

Trevor Ball, bivši član tima za zbrinjavanje eksplozivnih ubojitih sredstava američke vojske, koji je također identificirao fragment kao dio GBU-39, objasnio je za CNN kako je došao do svog zaključka.

"Dio bojne glave streljiva je jedinstven, a dio za navođenje i krila izuzetno su jedinstveni u usporedbi s drugim streljivom. Dijelovi za navođenje i krila streljiva često ostaju čak i nakon detonacije streljiva. Vidio sam dio repa i odmah znao da je to jedna od varijanti SDB/GBU-39."

Ball je također zaključio da, iako postoji varijanta GBU-39, poznata kao Municija usmjerenog razaranja (FLM) koja ima veći eksplozivni teret, ali je dizajnirana da izazove još manju kolateralnu štetu, ovo nije varijanta koja je korištena u ovom slučaju.

"FLM ima tijelo bojne glave od ugljičnih vlakana i napunjena je volframom mljevenim u prah. Fotografije testiranja FLM-a pokazale su predmete u testu prekrivene volframovom prašinom, što nije prisutno u videu s mjesta događaja", rekao je za CNN.

Još dva stručnjaka potvrdila za CNN da je riječ o američkom oružju

Serijski brojevi na ostacima streljiva također su odgovarali onima proizvođača dijelova za GBU-39 sa sjedištem u Kaliforniji, što ukazuje na dodatne dokaze da su bombe proizvedene u SAD-u.

Dva dodatna stručnjaka za eksplozivno oružje, Richard Weir, viši istraživač za krize i sukobe u Human Rights Watchu, i Chris Lincoln-Jones, bivši časnik britanske vojske za artiljeriju i stručnjak za oružje i ciljanje, identificirali su fragment kao dio američki proizvedene GBU-39 pri pregledavanju videa za CNN, iako nisu mogli komentirati korištenu varijantu.

Na pitanje o streljivu korištenom u napadu na Rafah na brifingu u utorak, zamjenica glasnogovornice Pentagona Sabrina Singh rekla je novinarima: "Ne znam koja vrsta streljiva je korištena u tom zračnom napadu. Moram vas uputiti na Izraelce da govore o tome."

CNN je također kontaktirao američko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Glavni dobavljač oružja

SAD je dugo bio najveći dobavljač oružja Izraelu, prema podacima Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), a ta podrška se nastavila unatoč rastućem političkom pritisku na Bidenovu administraciju zbog ofenzive na Gazu.

Prošlog mjeseca Biden je potpisao zakon o stranoj pomoći, koji je uključivao 26 milijardi dolara za sukob između Izraela i Hamasa, uključujući 15 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, 9 milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu i 2.4 milijarde dolara za regionalne američke vojne operacije.

CNN-ova identifikacija streljiva je u skladu s tvrdnjom glasnogovornika IDF-a, kontraadmirala Daniela Hagarija, na brifingu o tragediji u utorak.

Hagari je novinarima rekao da je napad, koji je, kako je rekao, ciljao visoke zapovjednike Hamasa, koristio dvije bojne glave s malim eksplozivnim punjenjem od 17 kilograma eksploziva, dodajući da su to bile "najmanje bojne glave koje su ti avioni mogli koristiti". Tradicionalna bojna glava GBU-39 ima eksplozivni teret od 17 kilograma.

Netanyahu: Napad na Rafah je bila tragična pogreška

Hagari je rekao da smrtonosni požar koji je izbio nakon napada nije bio uzrokovan isključivo oružjem koje je koristila izraelska vojska.

"Naše bojne glave same po sebi nisu mogle izazvati požar ove veličine", rekao je Hagari, dodajući da IDF istražuje "što je moglo izazvati tako veliki požar".

Dodao je da Izrael istražuje je li napad "nenamjerno izazvalo moguće pohranjeno oružje u obližnjem skladištu".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je smrtonosni zračni napad u Rafahu bio "tragična pogreška", ali i da Izrael namjerava nastaviti s operacijom unatoč međunarodnoj osudi i američkom upozorenju da ne nastavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.