POTRESI U PETRINJI I GLINI

Ćorić tvrdi da je punio robne zalihe kontejnerima, samo ne znamo kako i gdje su

Foto: Marko Prpić, Davor Puklavec (Pixsell)

NAKON razornog potresa koji je nanio golemu štetu u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima, dosta se govorilo o tome da država nije u dovoljnoj mjeri poslala stambenih kontejnera koji su i dalje prijeko potrebni u potresom pogođenim područjima. Resorni ministar Tomislav Ćorić rekao je kako su u robnim zalihama ostala tek 22 stambena kontejnera od 298, koliko ih je bilo na početku prošle godine, jer su uzeti za testiranje na covid-19 te nakon potresa na zagrebačkom području. Naše pitanje je bilo zašto se robne zalihe nisu nadopunjavale kada je već podijeljen veći broj kontejnera, no iz Ravnateljstva za robne zalihe dobili smo nemušt odgovor. No, krenimo redom.

>> Gdje su kontejneri iz državnih robnih zaliha? Koriste se za koronu, dio je u Glini

Na početku prošle godine Ravnateljstvo za robne zalihe imalo je 298 stambenih kontejnera, no ogromna većina njih podijeljena je u ožujku odnosno početkom epidemije koronavirusa. Kako su ranije rekli iz Ravnateljstva za robne zalihe, čak je 201 kontejner u uporabi pri bolnicama za potrebe testiranja na covid-19. U Ravnateljstvu tvrde kako je na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije podijeljen 21 kontejner, i to nakon katastrofalnog potresa, pa su na zalihama ostala tek 22 kontejnera za potrebe katastrofe u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Robnih zaliha uvijek mora biti dovoljno

Podsjetimo, Hrvatska ima robne zalihe koje se, što je definirano posebnim zakonom, stvaraju za zadovoljenje osnovnih potreba opskrbe stanovništva u slučaju velikih prirodnih nepogoda i katastrofa. No, kraj godine dočekali smo sa svega 22 kontejnera, što je nedovoljno za saniranje katastrofe koja je zadesila Hrvatsku nakon razornog potresa.

Upitali smo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje vodi Tomislav Ćorić zašto zalihe nisu nadopunjene, no dobili smo nemušt odgovor.

"Ravnateljstvo za robne zalihe je tijekom 2020. godine u tri navrata nabavljalo kontejnere i to: Nabava 15. 10. 2020. - 50 kontejnera, Nabava 10. 11. 2020. - 50 kontejnera, Nabava 22. 12. 2020. - 50 kontejnera", stoji u odgovoru Ministarstva u kojem se naglašava da su nabave rađene upravo iz zakonske obveze te povećanih potreba uslijed ranije dvije krize uzrokovane koronavirusom i potresom na području Zagreba i okolice.

Gdje su kontejneri i kako su nabavljeni?

Htjeli smo provjeriti taj podatak o nabavci 150 kontejnera u zadnja tri mjeseca 2020. godine, no uvidom u elektronički oglasnik javne nabave u 2020. godini nije vidljiva narudžba koja bi odgovarala nabavci stambenih kontejnera. U sustavu javne nabave za 2020. godinu vidljiva je nabavka višenamjenskih cisterni, vreća za spavanje, mobilne brane za obranu od poplava i ostalih potrepština, od hrane do sitnog inventara i alata za potragu. No, kontejnera nema. Ako je ministar Ćorić zaista nabavio kontejnere, pitanje je kako ih je nabavio i gdje su uopće ti kontejneri.

Poslali smo dodatne upite vezane uz nabavku kontejnera, no do objave ovog članka nismo dobili nikakav odgovor. Odgovore ćemo objaviti kada i ako ih uopće dobijemo.

Podsjetimo kako je ministar Ćorić na sjednici vlade ovog tjedna naglasio kako bi uskoro trebale biti podmirene potrebe za privremenim smještajem stanovnika s potresima pogođenih područja. Ćorić je to rekao nakon sastanka s domaćim proizvođačima stambenih kontejnera, dodavši kako će biti potrebno između tisuću i tisuću i pol smještajnih objekata za privremeni smještaj na potresom pogođenim područjima.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.